5/08/2012

Μην ψάχνετε δεν θα τον βρείτε, ούτε ένας από αυτούς που υπόσχονται καλύτερες μέρες δεν λέει την αλήθεια και υπάρχει λόγος γι ‘αυτό.

Δεν είναι κακοί και θέλω να πιστεύω – καλοπροαίρετα - ότι δεν θέλουν εσκεμμένα να μας κοροϊδεύουν. Απλά δεν ξέρουν τι να κάνουν και γι αυτό μας κρατούν όλους δέσμιους της υπάρχουσας κατάστασης επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια. Άλλωστε είναι κοινώς αποδεκτό αλλά και κοινή λογική πως όλοι επηρεαζόμαστε και επηρεάζουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Άρα λειτουργούμε με βάση τις συνθήκες που μας έχουν διαμορφώσει.


Αν με καθαρό μυαλό και ειλικρίνεια κοιτάξει κάποιος γύρω του θα παρατηρήσει τις διάφορες στρεβλώσεις του κοινωνικό-πολιτικού μας συστήματος και αμέσως θα γεννηθούν διάφορα ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως:

Το αν υπάρχει καλό φαγητό στο πιάτο το καθενός από μας σε καθημερινή βάση, είναι πολιτικό ζήτημα; είναι θέμα δεξιών ή αριστερών; Πάνω ή κάτω;

Το αν θα έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, είναι πολιτικό ζήτημα; κι όταν λέω πολιτικό δεν εννοώ αν αφορά τους πολίτες, σαφώς και τους αφορά, εννοώ αν είναι ζήτημα απόφασης κάποιου πολιτικού προσώπου, υπουργού κλπ.

Το αν θα έχουν όλοι πρόσβαση σε φάρμακα και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη είναι πολιτικό ζήτημα;

Το αν θα μπορέσουμε ποτέ πραγματικά να έχουμε μια εκπαίδευση που να μας μαθαίνει και να μας μορφώνει πάνω στα θέματα που μας επηρεάζουν όλους πάνω σε τούτο τον πλανήτη και που αμβλύνει τους τεχνητούς διαχωρισμούς, έχει να κάνει με την πολιτική;

Κι αν όλα τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική με τι τότε;
Μήπως με το χρήμα;
Σίγουρα όχι, δυστυχώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανθρώπινη ευημερία και δημιουργεί τις στερήσεις, τη διαστρωμάτωση και τους διαχωρισμούς.

Η απάντηση λοιπόν είναι όχι, με κανένα από τα δύο.

Όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά άλλα που αποτελούν κομμάτι όλων εκείνων των συνθηκών που είναι απαραίτητες  για την ανθρώπινη ευημερία, έχουν να κάνουν με την δυνατότητα μας σαν ανθρώπινο είδος να διαχειριστούμε και να διαθέσουμε τους πόρους του πλανήτη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, δημιουργώντας μια κοινωνία πρόσβασης στα αγαθά.

Αμέσως γεννιέται ένα νέο ερώτημα.

Πως θα το κάνουμε αυτό;
Τι χρειάζεται να γίνει ώστε να διαχειριστούμε και να διαθέσουμε τους πόρους του πλανήτη σε όλους δημιουργώντας μια πιο υγιή κοινωνία;

Θα το κάνουμε χρησιμοποιώντας την μοναδική ικανότητα που έχουμε σαν είδος, με το να σκαρφιζόμαστε πράγματα από το πουθενά για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα μας, από το πιο καθημερινά έως το πιο πολύπλοκα και το πιο απαιτητικά.
Η ανθρώπινη ιδιοφυϊα είναι αυτή που μπορεί να μας βγάλει από τον σημερινό φαύλο κύκλο.

Πρέπει να σκεφτούμε έξω απ’ το κουτί για το πώς θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα και πρέπει να έχουμε κάποιους ξεκάθαρους εφικτούς στόχους.

Ποιοι πρέπει να είναι αυτοί οι στόχοι; ποια μέθοδο και ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε για να τους επιτύχουμε;

Λογικά σκεφτόμενος θα έλεγα πως ο πρώτος στόχος μας θα πρέπει να είναι η ψυχική και σωματική ευημερία όλων των ανθρώπων σε τούτο τον πλανήτη.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει λοιπόν να σιγουρέψουμε ότι κάθε άνθρωπος θα έχει:

  • Καλή και ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό τροφή.
  • Πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
  • Καθαρό αέρα και καθαρό περιβάλλον.
  • Καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια.
  • Ελεύθερο χρόνο.
  • Σχετική και αναβαθμισμένη εκπαίδευση.
  • Πρόσβαση στα αγαθά ψυχαγωγίας.
  • Πρόσβαση στις τέχνες και τον πολιτισμό.
  • Απελευθέρωση από όλες τις βαρετές και μονότονες δουλειές.
  • Υψηλότατου επιπέδου υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει όλοι μας να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση σε όλα αυτά χωρίς κόστος, χωρίς κάποιο «ταμπελάκι» να αναγράφει την τιμή.
Δυστυχώς από όπου κι αν το κοιτάξει κανείς, κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο να συμβεί στη σημερινή – επικρατούσα - κοινωνικό-οικονομική κατάσταση...  και θα έχει δίκιο, είναι όντως έτσι.
Είναι αδύνατο να συμβούν όλα τα παραπάνω στην παρούσα κατάσταση γιατί σήμερα όλες οι κοινωνίες βρίσκονται υπό την άμεση κηδεμονία ενός άχρηστου μεσάζοντα - του χρήματος και για να το πω πιο σωστά, του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Γιατί είναι άχρηστος μεσάζοντας;
Γιατί απλούστατα το χρηματοπιστωτικό σύστημα δημιουργήθηκε σε μια χρονική περίοδο στο παρελθόν όπου δεν υπήρχε η σημερινή υψηλή τεχνολογία που μας επιτρέπει να παράγουμε  άφθονα αγαθά, υπήρχε στέρηση αγαθών έτσι εκ των πραγμάτων χρειάστηκε να υπάρξει ένας μηχανισμός καταμερισμού τους.

Σήμερα, με την παρούσα τεχνολογία, μπορούμε να εξαλείψουμε την στέρηση και να δημιουργήσουμε έναν πολιτισμό πρόσβασης στα αγαθά και τις υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη κάποιου «μεσάζοντα».

Απλά παραδείγματα που δεν θέλουν πολύ σκέψη μπορούν εύκολα να αποτυπώσουν τα εμπόδια που δημιουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην Ελλάδα έχουμε εκατοντάδες κατοικήσιμα νησιά, οι κάτοικοι τους όμως δεν έχουν βιώσει ποτέ την πραγματική στήριξη που θα μπορούσε να τους προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Υποφέρουν από λειψυδρία, σκουπίδια, έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, κλπ.

Γιατί δεν υπάρχει λοιπόν μια Πλωτή αυτόνομη οικολογική μονάδα αφαλάτωσης* σε κάθε νησί;
Διότι θα παρήγαγε άφθονο νερό χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον και δεν θα υπήρχε κέρδος για εκείνους που έχουν χρηματικό συμφέρον από την λειψυδρία του νησιού. (βλέπε:  τάνκερ που μεταφέρουν πόσιμο νερό, εταιρείες εμφιαλωμένων νερών κλπ)

*Σημείωση: Η Πλωτή αυτόνομη οικολογική μονάδα αφαλάτωσης, τεχνολογικό επίτευμα της ομάδας του πανεπιστημίου αιγαίου παραμένει ανενεργή λόγω οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Έχω βρεθεί στην Ηρακλειά και έχω δει από κοντά τις συνθήκες εκφοβισμού και της άγνοιας που επικρατούν εκεί. Ευτυχώς ένα μεγάλο κομμάτι του μόνιμου πληθυσμού έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και είναι έτοιμο να αναζητήσει πραγματικά νέες λύσεις.

Γιατί δεν δημιουργούμε σε κάθε νησί φωτοβολταϊκά ή Αιολοικά πάρκα που να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων του;
Η ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο είναι άφθονη και ανεξάντλητη, άρα δωρεάν, άρα στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να υπάρχει χρηματικό αντίτιμο για τους κατοίκους του νησιού.
Στο παρόν σύστημα όμως, εκείνοι που λυμαίνονται την «ενεργειακή αγορά» έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε αυτή η ανεξάντλητη και δωρεάν ενέργεια να περνάει μέσα από την εταιρική και κρατική γραφειοκρατία της «ελεύθερης αγοράς». Χρησιμοποιούν έναν ξεπερασμένο οργανισμό παροχής ρεύματος, που ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μειώνει την τιμή του ρεύματος, την αυξάνει – όλα στο βωμό του κέρδους, ακόμα και για κάτι τόσο άφθονο όσο η ηλιακή ενέργεια.

*Σημείωση: Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Κεφαλλονιά παρατήρησα ότι σε διάφορες κορυφογραμμές των ορεινών όγκων του νησιού ήταν εγκατεστημένα αιολικά πάρκα. Στην αυτονόητη ερώτηση μου σε έναν μόνιμο κάτοικο αν μειώθηκε η τιμή του ρεύματος στο νησί από την χρήση αυτών των νέων τεχνολογιών απλά με κοίταξε γεμάτος απορία... σαν να του πέρασε εκείνη τη στιγμή από το μυαλό το αυτονόητο.


Γιατί δεν υπάρχει στο κάθε νησί από μια βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια υψηλών οικολογικών προδιαγραφών ώστε η τροφή που παράγεται να είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους τους κατοίκους του νησιού;
Στο παρόν σύστημα την ιχθυοκαλλιέργεια πρέπει να την φτιάξει κάποιος ιδιώτης  ή εταιρεία χρησιμοποιώντας τα φθηνότερα υλικά - που εκ των πραγμάτων καταστρέφουν το περιβάλλον - ώστε να διατηρηθούν χαμηλά τα κόστη κατασκευής και μετά να πουλά και να καρπώνεται τα χρηματικά οφέλη χωρίς να επενδύει τίποτα πίσω στην κοινωνία.
Δεν έχουν άδικο λοιπόν πολλοί κάτοικοι νησιών που αντιστέκονται στην κατασκευή μιας τέτοιας «επιχείρησης» καθώς, είτε το γνωρίζουν είτε όχι η αδικία του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι προφανής και μέσα τους αυτή την αδικία αισθάνονται.

Είναι πολλά τα παραδείγματα που μπορούν να δοθούν ώστε να αντιληφθούμε πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εμπόδιο στην ευημερία των ανθρώπων.

Είναι υπεύθυνο για την δημιουργία ενός κόσμου στρεβλών αξιών και αδιανόητης αδικίας. Δεν έχει σημασία κάτω από πια ιδεολογική σημαία εμφανίζεται.
Εφόσον ο ρόλος του παραμένει ο ίδιος, δηλαδή ο καταμερισμός και η διάθεση των αγαθών μέσω του χρήματος, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Πρακτικά πράγματα λοιπόν, λύσεις στα προβλήματα κι όχι λόγια χρειάζεται ο άνθρωπος για να νιώσει ευτυχισμένος και υγιής σωματικά και πνευματικά.
Αν χρησιμοποιήσουμε την υψηλή τεχνολογία και τους αυτοματισμούς ώστε να παραχθεί αφθονία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτόματα περνά σε αχρηστία.

Κανείς λοιπόν από τα υπάρχοντα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις δεν σας λέει την αλήθεια. Κανείς δεν σας λέει τι βρίσκεται πραγματικά στα θεμέλια όλου του ανθρώπινου πόνου και των αδικιών.
Κανείς δεν σας λέει ξεκάθαρα τι δημιουργεί την διαφθορά και την εγκληματικότητα, τι δημιουργεί την στέρηση και την εξάρτηση από τον ανούσιο καταναλωτισμό.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να μας αποκαλούν, καταναλωτές, ψηφοφόρους, μάζα -επίθετα που δεν αρμόζουν σε νοήμονα όντα - και να μην μας νοιάζει.

Αντισταθείτε λοιπόν, κάτι μέσα στην καρδιά σας ήδη σας λέει ότι αυτό που ζείτε είναι ένα ψέμα, μια φούσκα, ένα άσχημο όνειρο...

Αντισταθείτε με έξυπνο τρόπο, μη επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη, μη προβάλλοντας τις ίδιες τακτικές του παρελθόντος.

Αν θέλουμε έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη ευημερία είναι ο επιθυμητός μας στόχος θα πρέπει επιτέλους να απορρίψουμε όλα εκείνα που εμποδίζουν την επίτευξη αυτού του στόχου.
Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο οπού διαρκώς μας λένε με κάθε τρόπο πως είμαστε ελεύθεροι, αυτό φυσικά δεν είναι αλήθεια εφόσον το χρήμα ορίζει αυτή την ελευθερία και οι επιλογές όλων μας προκύπτουν σε άμεση συνάρτηση με αυτό.
Σε έναν πραγματικά ελεύθερο κόσμο δεν θα χρειαζόταν κανείς να μας πει ότι είμαστε ελεύθεροι.

Αν αυτό που θέλουμε είναι πραγματική ελευθερία κι όχι αυτό που ζούμε σήμερα όπου η ελευθερία μας έχει να κάνει αμιγώς με την αγοραστική μας δύναμη τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους δρόμους, άλλες λύσεις.

Το σημερινό πολιτικό-οικονομικό σύστημα είναι ένας «εφιάλτης» που μας ξυπνά κάθε μέρα καταϊδρωμένους και κουρασμένους. μας γεμίζει άγχος και καταστρέφει την πνευματική και σωματική μας υγεία.
                    

Υπάρχουν πραγματικές λύσεις και άλλοι πραγματικά νέοι δρόμοι.
Ελπίζω πως αν και εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν οι άνθρωποι ανά τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να τις στηρίξουν.


Νίκος Φασόλας
Πρόεδρος  ΠΑΝΓΑΙΑ – ΑΜΚΕ
«Ενωμένοι προς ένα βιώσιμο μέλλον»

www.thepangea.org

Δείτε Επίσης:

Popular Posts

Video

Ads

Από το Blogger.

Multimedia Updates