4/20/2014

Η Γη μας «γεννήθηκε» πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ταξιδεύει σε τροχιά γύρω από τον κίτρινο Ήλιο του ηλιακού μας συστήματος με ταχύτητα περίπου 110.000 χμ ανά ώρα. Βρίσκεται στην «χρυσή ζώνη» μεταξύ του πλανήτη Αφροδίτη και του πλανήτη Άρη, ονομάζεται χρυσή ζώνη γιατί είναι στην ιδανική απόσταση από τον Ήλιο ώστε να μπορεί να συντηρήσει ζωή.
Η Γη μας έχει νερό, οξυγόνο, μια τεράστια ποικιλία από χλωρίδα και πανίδα και την περιβάλει ένα πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο που προστατεύει όλες τις μορφές ζωής που την κατοικούν από το εχθρικό περιβάλλον του διαστήματος.

Τα χρωστάμε όλα σε αυτήν λοιπόν, την κάθε ανάσα που παίρνουμε, το κάθε χαμόγελο, την κάθε όμορφη στιγμή που περνάμε με τον/την σύντροφο μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τον σκύλο μας... όλα επειδή αυτός ο πλανήτης που μας φιλοξενεί διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες για να υπάρχουμε. Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι ποιο σημαντικό από την Γη, κάτι πιο άξιο σεβασμού; μνείας ή εορτασμού;

Μεθαύριο, Τρίτη 22 Απριλίου είναι η παγκόσμια μέρα της Γης, για όσους δεν το ξέρουν η μέρα αυτή, αφιερωμένη στον πλανήτη μας, γιορτάζεται σε 192 χώρες ανά τον κόσμο από το 1970. Είναι μια μέρα που οι άνθρωποι γιορτάζουμε τις ομοιότητες μας, την στενή σχέση μεταξύ μας και με τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι μια από της ελάχιστα έως καθόλου γνωστές εορτές. Βλέπετε, εμείς στην Ελλάδα είμαστε πιο "μάγκες" από τους άλλους κι έχουμε άλλα έθιμα. Άσε που δεν είναι και καμιά γενική αργία ώστε να αδράξουμε της ευκαιρίας και να πάμε σε κάνα χωριό.
Υπάρχουν και άλλες εορτές λοιπόν, πέρα από τις θρησκευτικές, τα απαρχαιωμένα έθιμα και του εμπορικού τύπου μικρο αργίες.
Αυτή η γιορτή είναι η ευκαιρία μας να αφιερώσουμε μια μέρα του χρόνου για να μάθουμε, να κατανοήσουμε, να αγκαλιάσουμε και να ευχαριστήσουμε, τη Μητέρα Γη.  

Χωρίς να χρειάζεται να δώσουμε κάποια υπερφυσική, πνευματική η υπερβατικού τύπου χροιά, γιορτάζουμε την ύπαρξη μας σε αυτό το καταφύγιο της ζωής έχοντας γνώση του τι μας προσφέρει ετούτος ο πλανήτης, γιατί χωρίς αυτά που απλόχερα μας δίνει, εμείς απλά δεν θα μπορούσαμε να υπάρχουμε.

Γιορτάστε λοιπόν την παγκόσμια μέρα της Γης με διάφορους τρόπους:

1.    Μιλήστε στα παιδιά σας για την Γη, τι είναι; Που βρίσκεται; Πότε δημιουργήθηκε; Γιατί είναι ο μοναδικός πλανήτης (που έως τώρα γνωρίζουμε) ικανός να φιλοξενεί Ζωή;

2.    Πηγαίνετε με τα παιδιά σας σε μουσεία φυσικής ιστορίας και σε εκδηλώσεις, σεμινάρια και διαλέξεις που μιλούν για την οικολογία και την εξέλιξη των ειδών, θα τα βοηθήσετε να καταλάβουν την στενή μας σχέση με τον πλανήτη που μας φιλοξενεί και τα άλλα πλάσματα που τον κατοικούν και είναι αδέρφια μας.


3.    Διοργανώστε μια βραδιά παρακολουθώντας ένα σπουδαίο Ντοκιμαντέρ σαν το HOME, ή το LIFE με φίλους, συγγενείς ή με τα παιδιά σας και μετά κουβεντιάστε πάνω σε αυτό.

4.    Μάθετε για τις νέες τεχνολογίες στις καλλιέργειες, υδροπονική, αεροπονική και ενημερωθείτε για τις ανεξάντλητες πηγές ενέργειας, Ηλιακή, Αιολική, Γεωθερμική, κυματική κλπ.


Θα μπορούσα να σκεφτώ πολλά ακόμη να προτείνω, αλλά δεν έχει τόσο σημασία το τι θα προτείνω εγώ αλλά το τι θα κάνετε εσείς.

Εύχομαι αυτή η παγκόσμια μέρα της Γης να μην αφήσει για ακόμη μια φορά τους Έλληνες ασυγκίνητους και να αρχίσει επιτέλους να εδραιώνεται στην συνείδηση μας ως η μεγαλύτερη εορτή του χρόνου.
Μια γιορτή που δεν βασίζεται σε εξ αποκαλύψεως αλήθειες, ούτε σε εμπορικές σκοπιμότητες, μια αληθινή γιορτή για όλους μας, πέρα από χρώματα, προκαταλήψεις, εθνότητες και θρησκείες.
Κάθε 22 του Απρίλη, ευχηθείτε στον άλλο χρόνια πολλά γιατί πραγματικά σημαίνει κάτι, αλλά μην μείνετε μόνο σε αυτό γιορτάστε με την καρδιά σας το μεγαλύτερο φυσικό γεγονός, την ύπαρξη σας πάνω σε τούτο το μοναδικό επίτευγμα της φύσης συμμετεχοντας ενεργα σε εκδηλώσεις.
Μάθετε οι ίδιοι και βοηθήστε και τους άλλους να μάθουν τι σημαίνει να είμαστε ζωντανοί πάνω σε τούτο τον πανέμορφο πλανήτη που ονομάζουμε Γη.

Σύνδεσμοι: 
Βικιπαίδεια
Earthday Network







5/08/2012

Μην ψάχνετε δεν θα τον βρείτε, ούτε ένας από αυτούς που υπόσχονται καλύτερες μέρες δεν λέει την αλήθεια και υπάρχει λόγος γι ‘αυτό.

Δεν είναι κακοί και θέλω να πιστεύω – καλοπροαίρετα - ότι δεν θέλουν εσκεμμένα να μας κοροϊδεύουν. Απλά δεν ξέρουν τι να κάνουν και γι αυτό μας κρατούν όλους δέσμιους της υπάρχουσας κατάστασης επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια. Άλλωστε είναι κοινώς αποδεκτό αλλά και κοινή λογική πως όλοι επηρεαζόμαστε και επηρεάζουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Άρα λειτουργούμε με βάση τις συνθήκες που μας έχουν διαμορφώσει.

1/31/2012

1.  Σταματήστε να ξοδέψετε χρόνο με τους λάθος ανθρώπους. - Η ζωή είναι πολύ μικρή για να περνάτε το χρόνο σας με ανθρώπους που σας ξεζουμίζουν. Αν κάποιος σας θέλει στη ζωή του, τότε θα δημιουργήσει χώρο για εσάς. Δεν θα πρέπει αγωνίζεστε για αυτόν τον χώρο. Ποτέ, μην επιβάλετε την παρουσία σας σε κάποιον που δεν βλέπει την αξία σας. Και να θυμάστε, δεν είναι οι άνθρωποι που στέκονται στο πλευρό σας όταν είστε στο καλύτερό σας, αλλά αυτοί που στέκονται δίπλα σας όταν είστε στη χειρότερη φάση της ζωής σας αυτοί που είναι αληθινοί φίλοι.

2.  Σταματήστε να τρέχετε μακριά από τα προβλήματά σας. - Αντιμετωπίστε τα.
Όχι, δεν θα είναι εύκολο. Δεν υπάρχει άτομο στον κόσμο, ικανό για άψογο χειρισμό κάθε γροθιάς του ρίχνεται από την ζωή. Κανείς δεν είναι σε θέση να λύσει άμεσα τα προβλήματα που του εμφανίζονται. Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, ταραζόμαστε, λυπούμαστε, αγχωνόμαστε, πονάμε, σκοντάφτουμε και πέφτουμε. Αυτός όμως είναι ο τρόπος που εμπειρικά μαθαίνουμε από την ζωή - να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, να μάθουμε, να προσαρμοστούμε, και να τα λύνουμε με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η διαδικασία είναι που μας διαμορφώνει ως άτομα.

12/22/2011
Ζούμε πάνω σε έναν πλανήτη που δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και ταξιδεύει στο διάστημα σε έναν διαρκή χορό γύρω από τον Ήλιο με ταχύτητα 924.704 χιλιόμετρα την ώρα.

Η Γη (και όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες) δημιουργήθηκε από τα απομεινάρια του νέφους αερίων από το οποίο δημιουργήθηκε ο Ήλιος.

6/22/2011

Τελικά είμαστε μια κοινωνία εθισμένη σε "παυσίπονα", δεν εξηγείται διαφορετικά αυτή η κατρακύλα που βιώνουμε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα.

Δεν φταίμε εμείς, δεν φταίνε εκείνοι....κανείς δεν φταίει, αυτή η έκφραση πρέπει να αρχίσει να σβήνεται από το μυαλό μας γιατί ουσιαστικά δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Όλοι κάπως μάθαμε, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία φτάνοντας στην ωριμότητα παίρνοντας τις περισσότερες φορές μονοπάτια που άλλοι έχουν προδιαγράψει για εμάς.
Μονοπάτια όπου με τον έναν η με τον άλλο τρόπο έχουμε αναγκαστεί μέσα από αυτό το φαύλο κοινωνικό σύστημα να νομίζουμε ότι επιλέγουμε.

6/15/2011


Μερικά ερωτήματα προκύπτουν για την εφαρμογή μιας Άμεσης Δημοκρατίας στην παρούσα κοινωνικο/πολιτική φάση.

  • Πως θα εξασφαλισθεί η συμμετοχή;
  • Πως θα εξασφαλισθεί το υψηλό κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά και η σχετικές γνώσεις αυτών που συμμετέχουν;
  • Ποιος θα είναι ο τρόπος διεξαγωγής ψηφοφοριών (internet; κάλπες;)
  • Θα πρέπει να καταργηθούν τα κόμματα;
  • Ποιος θα ελέγχει τα αποτελέσματα;

Και πολλά άλλα ερωτήματα προκύπτουν.

Δείτε Επίσης:

Popular Posts

Video

Ads

Από το Blogger.

Multimedia Updates