4/08/2011
Του Δημήτρη Καζάκη - οικονομολόγου, αναλυτή.

Ορισμένοι ρωτούν, μα είναι σωστό και δίκαιο να μην πληρώσουμε τα δανεικά της χώρας; Δεν είναι παραβίαση των έννομων συμβατικών υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους απέναντι σ’ εκείνους που το έχουν δανείσει; Δεν αποτελεί παραβίαση της έννοιας του κράτους δικαίου;

Καταρχάς σχετικά με την έννοια του δικαίου.

Ο Αριστοτέλης έλεγε στα Πολιτικά (Βιβλίο Γ, 9,10-13) ότι «ίσον το δίκαιον είναι, και έστιν, αλλ’ ου πάσιν αλλά τοις ίσοις· και το άνισον δοκεί δίκαιον είναι, και γαρ έστιν, αλλ’ ου πάσιν αλλά τοις ανίσοις».

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισοτιμία, ούτε ισότιμη σύμβαση, ανάμεσα σε άνισα μέρη. Ισότιμη σύμβαση υπάρχει μόνο απέναντι σε πραγματικά ίσους.



Όπως εύστοχα σχολίαζε ο φημισμένος Γερμανός νομοδιδάσκαλος και οικονομολόγος του 19ου αιώνα Άντον Μένγκερ, «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα από την ίση μεταχείριση ανίσων.» Γι’ αυτό και ο R. T. Ely, που από πολλούς θεωρείται ο πρύτανης της οικονομικής επιστήμης στις ΗΠΑ, έλεγε ότι «μόνο οι δυνατοί και οι ισχυροί είναι υπέρμαχοι της ελεύθερης σύμβασης δίχως κανέναν έλεγχο και περιορισμό. Η ελεύθερη σύμβαση προϋποθέτει ίσους πίσω από το συμβόλαιο για να μπορέσει να υπάρξει ισότητα.» Γι’ αυτό και ας τα αφήσουμε αυτά τα περί «κράτους δικαίου» και «συμβατικής ισοτιμίας».

Κράτος δικαίου είναι εκείνο το κράτος που προασπίζεται με όλα τα έννομα μέσα τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του και όχι εκείνο που τα ξεπουλά προκείμενου να προασπίσει τα συμφέροντα των δανειστών.

Κράτος δικαίου υπάρχει και λειτουργεί μόνο ως κυρίαρχο κράτος και όχι ως προτεκτοράτο τραπεζιτών και κερδοσκόπων που έχουν εξαγοράσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα για να λεηλατήσουν τη χώρα.

Διαβάστε όλοκληρο το άρθρο εδώ: Τι είναι δίκαιο και τι άδικο;

---------------------------

Ακολουθεί ένα παράδειγμα μιας τέτοιας ανισότιμης σύμβασης.

Στη δικαστική υπόθεση Τζερόμ Ντέιλι (wikipedia)

Το 1969 στην Αμερική αναφέρθηκε μια δικαστική υπόθεση κάποιου Τζερόμ Ντέιλι του οποίου το σπίτι ήθελε να κατασχέσει η τράπεζα που του είχε δώσει εξ αρχής
το δάνειο για να το αγοράσει. Η αντίρρηση του ήταν ότι το συμβόλαιο της υποθήκης προέβλεπε ότι τόσο αυτός όσο κι η τράπεζα θα αντάλλασαν κάποιο αγαθό.
Αυτό είναι νομικά γνωστό ως αποζημίωση.
Αποζημίωση: Η βάση ενός συμβολαίου. Αμοιβαία ανταλλαγή ιδιοκτησίας.

Ο κύριος Ντέιλι εξήγησε ότι τα χρήματα δεν ήταν ιδιοκτησία της τράπεζας. Καθότι δημιουργήθηκαν από το πουθενά με το που συνάφθηκε η συμφωνία για το δάνειο.


Στο "Σύγχρονοι Νομισματικοί Μηχανισμοί" για τα δάνεια;
Όταν οι τράπεζες χορηγούν δάνεια, παίρνουν υποσχετικές με αντάλλαγμα χρήματα.
Τα αποθεματικά δεν μεταβάλλονται από τις συναλλαγές δανείων. Αλλά με νέες καταθέσεις απαιτείται και αύξηση των αποθεματικών.
Με άλλα λόγια, τα λεφτά δεν προκύπτουν από το τρέχον ενεργητικό των τραπεζών οι τράπεζες τα επινοούν, χωρίς να προσφέρουν κάτι περισσότερο πέραν κάποιας θεωρητικής έγγραφης υποχρέωσης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, κατέθεσε κι ο πρόεδρος της τράπεζας, ο κύριος Μόργκαν.
Ο δικαστής στο υπόμνημα του ανέφερε ότι ο Πλέντιφ, ο πρόεδρος της τράπεζας παραδέχτηκε ότι δημιούργησε σε συνεργασία με το FED τα χρήματα και τα δάνεια προσαρμόζοντας τα λογιστικά του βιβλία. Τα χρήματα και τα δάνεια προέκυψαν
όταν αποφάσισαν να τα δημιουργήσουν. Ο Μόργκαν παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε
νόμος που να το επέτρεπε αυτό. Η ύπαρξη των χρημάτων πρέπει να έχει νομική υπόσταση.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε αυτή. Ενώ ο δικαστής πρόσθεσε: "Μόνο ο Θεός μπορεί να φτιάξει κάτι με αξία από το τίποτα".

Μετά από αυτή την αποκάλυψη, το δικαστήριο αρνήθηκε το δικαίωμα κατάσχεσης στην τράπεζα κι ο Ντέιλι κράτησε το σπίτι του. Οι επιπτώσεις αυτής της
δικαστικής απόφασης είναι τεράστιες. Διότι κάθε φορά που δανείζεστε
λεφτά από την τράπεζα είτε είναι δάνειο με υποθήκη, είτε χρέωση πιστωτικής κάρτας
λεφτά που παίρνετε είναι πλαστά και μια νόθα μορφή αποζημίωσης. Κατά συνέπεια ακυρώνεται και η αποπληρωμή του συμβολαίου. Αφού η τράπεζα δεν είχε ποτέ
στην ιδιοκτησία της τα χρήματα. Δυστυχώς αυτές οι νομικές λεπτομέρειες υποκρύπτονται κι αγνοούνται. Κι ο κύκλος της μεταφοράς πλούτου και χρεών συνεχίζεται για πάντα.



Αν θέλουμε λοιπόν να αποδείξουμε οτι αυτή τη στιγμή οι έλληνες έχουν πέσει θύματα μιας ανισότιμης και άδικης σύμβασης υπάρχουν τρόποι να το κάνουμε.

Το πρωτο βήμα είναι οι αποδείξεις: Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους

1 σχόλια :

Antoine είπε...

Πες πες κάτι θα μείνει.......δεν μπορεί!

Δείτε Επίσης:

Popular Posts

Video

Ads

Από το Blogger.

Multimedia Updates