5/30/2010
Στην Οικονομία βάσει πόρων, όλοι οι πόροι του κόσμου χαρακτηρίζονται ως κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων της Γης!







Μια Οικονομία Βασισμένη στους Πόρους
--------------------------------------------------------
Απο τον Jaqcues Fresco δημιουργό και Διευθυντή του The Venus Project.   
Μετάφραση: Νίκος Φασόλας 30/5/2010

Η Οικονομία βάσει πόρων είναι ένα σύστημα στο οποίο όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες χωρίς τη χρησιμοποίηση των χρημάτων, πιστώσεων, ανταλλαγής ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα χρέους ή υποτέλειας. Όλοι οι πόροι αποτελούν κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων κι όχι μόνο λίγων εκλεκτων. Η υπόθεση πάνω στην οποία αυτό το σύστημα βασίζεται ειναι στο ότι η Γη έχει άφθονους πόρους. Η Πρακτική όμως του επιμερισμού των πόρων μέσω των χρηματο-οικονομικών μεθόδων κρίνεται πλέον άνευ σημασίας και αντιπαραγωγική για την επιβίωσή μας.

Στη σύγχρονη κοινωνία έχουμε πρόσβαση σε εξαιρετικά προηγμένες τεχνολογίες,  μπορούμε να διαθέσουμε τα τρόφιμα, την ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη, Να ενημερώσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να αναπτύξουμε μια απεριόριστη διάθεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν θα μολύνουν το περιβάλλον. Παρέχοντας  μια αποτελεσματικά σχεδιασμένη οικονομία, ο καθένας μπορεί να απολαύσει ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο με όλες τις ανέσεις μιας μεγάλης τεχνολογικής κοινωνίας.

Η Οικονομία βάσει πόρων θα αξιοποιήσει τους υπάρχοντες πόρους από τη γη και τη θάλασσα, τα υλικά μηχανήματα, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κλπ. για την ενίσχυση της ζωής του συνόλου του πληθυσμού. Σε μια οικονομία που βασίζεται σε πόρους και όχι στα χρήματα, θα μπορούσαμε εύκολα  να παράγουμε όλα τα αναγκαία για τη ζωή παρέχοντας έτσι υψηλό επίπεδο διαβίωσης για όλους.

Στην Οικονομία βάσει πόρων, όλοι οι πόροι του κόσμου χαρακτηρίζονται ως κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων της Γης, με τελικό αποτέλεσμα να ξεπεραστεί η ανάγκη για τα τεχνητά σύνορα που χωρίζουν τους ανθρώπους. Αυτή η ένωση είναι επιτακτική για το μέλλον μας.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η προσέγγιση, του VP,  για μια  παγκόσμια διακυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση και τίποτε κοινό με τους τωρινούς στόχους μιας παγκόσμιας ελίτ για να σχηματιστεί μια  κυβέρνηση στον κόσμο με τις μεγάλες εταιρείες στο τιμόνι, και την συντριπτική πλειοψηφία των παγκόσμιου πληθυσμού υποταγμένη σε αυτούς. Το όραμά μας για την παγκοσμιοποίηση ελευθερώνει και εξουσιοδοτεί το κάθε άτομο στον πλανήτη να είναι το καλύτερο που μπορεί να είναι, δεν είναι για να ζει σε συνθήκες απόλυτης υποταγής σε ένα εταιρικό όργανο διοίκησης.

Οι προτάσεις μας, δεν προσθέτουν μόνο στην ευημερία των ανθρώπων, αλλά παρέχουν επίσης τις αναγκαίες πληροφορίες που θα επιτρέψουν στον καθένα  να συμμετάσχει σε οτιδήποτε είναι ικανός και σε οποιαδήποτε περιοχή της αρμοδιότητάς του. Η επιτυχία θα μετριέται για τον καθένα με γνώμονα την ικανοποίηση των ατομικών επιδιώξεων του και την καλυτέρευση του και όχι στην απόκτηση του πλούτου, την ιδιοκτησία και την εξουσία.

Προς το παρόν, έχουμε αρκετούς υλικούς  πόρους για να παρέχουμε ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο για όλους τους κατοίκους της Γης. Μόνο όταν οι ανάγκες του πληθυσμόυ υπερβαίνουν τη φέρουσα ικανότητα του τόπου διαμονής δημιουργούνται  προβλήματα και αναδύονται η απληστία, η εγκληματικότητα και η βία. Ξεπερνώντας τη σπανιότητα, τα περισσότερα από τα εγκλήματα, ακόμη και οι φυλακές της σημερινής κοινωνίας δεν θα είναι πλέον αναγκαία.

Η Οικονομία βάσει πόρων θα καταστήσει δυνατή τη χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της σπανιότητας των πόρων με την εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μηχανοργάνωση και αυτοματοποίηση παραγωγής και αποθεμάτων, τη σχεδίαση ασφαλούς ενεργειακής απόδοσης των πόλεων , με προηγμένα συστήματα μεταφορών, με την παροχή καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και περισσότερο σχετική εκπαίδευση, και πάνω από όλα θα γεννηθεί ένα  νέο σύστημα παροχής κινήτρων με ανθρώπινη και περιβαλλοντική ανησυχία.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει πάρα πολύ τεχνολογία στον κόσμο σήμερα, και ότι η τεχνολογία είναι η κύρια αιτία της ρύπανσης του περιβάλλοντος μας. Αυτό δεν συμβαίνει. Είναι η κατάχρηση και η κακή χρήση της τεχνολογίας που θα πρέπει να είναι κύριο μέλημα μας. Σε έναν πιο ανθρώπινο πολιτισμό, οι μηχανές, αντί να παίρνουν (όπως γίνεται σήμερα) τις θέσεις από τους ανθρώπους,  θα έκαναν εφικτή την συντόμευση της εργάσιμης μέρας για τους ανθρώπους, θα  αυξάνονταν  η διαθεσιμότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που φτάνει σε αυτούς και θα μεγάλωνε ο  χρόνος των διακοπών τους.

Αν χρησιμοποιούσαμε τις νέες τεχνολογίες για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου για όλους τους ανθρώπους, τότε η έγχυση της τεχνολογίας και των μηχανών στην κοινωνία, δεν θα αποτελούσε πλέον απειλή.

Η Οικονομία βάσει πόρων θα περιλαμβάνει επίσης γενικευμένες προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων, καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: της γεωθερμικής ενέργειας, την ελεγχόμενη σύντηξη, την Ηλιακή, τα  Φωτοβολταϊκά, τον Άνεμο, τα κύματα και παλιρροϊκή ενέργεια. Θα είμαστε τελικά σε θέση να έχουμε ενέργεια σε απεριόριστη ποσότητα που θα μπορούσε να ωθήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό μας για χιλιάδες χρόνια. Η Οικονομία βάσει πόρων θα πρέπει επίσης να δεσμευτεί για τον επανασχεδιασμό των πόλεών μας, τα συστήματα μεταφορών, καθώς και τις βιομηχανικές μονάδες, επιτρέποντάς τους να είναι πιο αποδοτικά ενεργειακά, πιο καθαρά, και να εξυπηρετούνται  άνετα οι ανάγκες όλων των ανθρώπων.

Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει η Οικονομία βάσει πόρων; Τεχνολογία έξυπνη και αποτελεσματική, συντήρηση και αειφορία  της ενέργειας, μείωση των απόβλητων, και παροχή  περισσότερου ελεύθερου χρόνου για όλους. Με την αυτοματοποιημένη καταγραφή σε παγκόσμια κλίμακα, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία μεταξύ παραγωγής και διανομής. θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα θα είναι διαθέσιμα  σε όλους και η σημερινή τεχνική της προγραμματισμένης τεχνητής απαρχαίωσης για το χρηματικό κέρδος θα είναι περιττή και δεν θα σε υφίσταται μια οικονομία βάσει  πορων.

Καθώς θα ξεπερνιέται η ανάγκη για επαγγέλματα που βασίζονται  στο νομισματικό σύστημα, για παράδειγμα, δικηγόροι τραπεζίτες, ασφαλιστικοί πράκτορες, το μάρκετινγκ και η διαφήμιση, οι πωλητές, και οι  χρηματιστές, ένα σημαντικό ποσό των αποβλήτων που δημιουργείται από αυτά τα επαγγέλματα θα εξαλειφθούν. Σημαντικά ποσά ενέργειας θα σωθούν από την εξάλειψη των ανταγωνιστικών προϊόντων, όπως στα εργαλεία, στα σκεύη φαγητού, κατσαρολικά και ηλεκτρικές σκούπες κλπ. Η Επιλογή είναι καλή. Αλλά αντί για εκατοντάδες διαφορετικές εταιρείες και μοναδες κατασκευής, καθώς και όλα τα έγγραφα και το προσωπικό που απαιτείται για να κατασκευαστούν παρόμοια προϊόντα, μόνο λίγα από τα υψηλότερης ποιότητας θα ήταν αναγκαία για την εξυπηρέτηση του συνόλου του πληθυσμού. Η μόνη μας έλλειψη αυτή τη στιγμή,  είναι αυτή της δημιουργικής σκέψης και της νοημοσύνης, από εμάς τους ίδιους  αλλά και από τους εκλεγμένους ηγέτες μας για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Το πιο πολύτιμο, αναξιοποίητο σήμερα αγαθό είναι η ανθρώπινη επινοητικότητα.

Με την κατάργηση του χρέους, ο φόβος της απώλειας της εργασίας ενός ατόμου δεν θα είναι πλέον απειλή. Η διαβεβαίωση αυτή, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση πάνω στον τρόπο που συνδεόμαστε ο ένας τον άλλον με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον ψυχικό κάματο και το άγχος, αφήνοντας μας ελεύθερους να εξερευνήσουμε και να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας.

Αν η σκέψη της εξάλειψης των χρημάτων σας προβληματίζει ακόμα, σκεφτείτε το εξής: Αν μια ομάδα ανθρώπων με χρυσό, διαμάντια και χρήματα αποκλειστούν σε ένα νησί που δεν έχει πόρους, όπως  τροφή, καθαρό αέρα και  νερό, ο πλούτος τους δεν θα είχε καμια σημασία για την επιβίωσή τους . Μόνο όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι  τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της διανομής τους. Κανείς δεν θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πωλήσει τον αέρα που αναπνέουμε ή το νερό που σε αφθονία κατεβαίνει σαν ρυάκι από το βουνό. Παρόλο λοιπόν που ο αέρας που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε είναι πολύτιμο, βρίσκονται σε αφθονία και έτσι δεν μπορούν να πωληθούν.

Το χρήμα είναι σημαντικό μόνο σε μια κοινωνία  με περιορισμένους πόρους,  για να επιβιώσει μια τέτοια κοινωνία όπου υπάρχει πραγματική έλλειψη πόρων θα  πρέπει τα αγαθά να παρέχονται με δελτίο και οι άνθρωποι να δέχονται τα χρήματα ως μέσο ανταλλαγής για αυτους τους σπάνιους πόρους.

Το χρήμα είναι μια κοινωνική σύμβαση, μια συμφωνία, αν θέλετε. Δεν είναι ούτε φυσικός πόρος ούτε  αντιπροσωπεύει τους φυσικούς πόρους. Δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, εκτός αν έχουμε γαλουχηθεί στο να το αποδεχόμαστε ως τέτοιο.

Jacques Fresco - Κοινωνικός μηχανικός, βιομηχανικός σχεδιαστής, συγγραφέας, ομιλητής, οραματιστής,  εφευρέτης, δημιουργός και Διευθυντής του The Venus Project.

                                         ------------------------------------




Δείτε τον απο κόντα στην διάλεξη που θα δώσει στην Αθήνα 11 Ιουνίου 2010 και ώρα 18:30, στο Ξενοδοχείο Imperial. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.thezeitgeistmovement.gr/activism/venus-project-world-lecture-tour/

6 σχόλια :

Unknown είπε...

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να φτιάξουμε αυτήν την όμορφη κοινωνία.
Αρχικά κάνουμε την καταγραφή...
Μπορούμε λοιπόν να παράγουμε 24 αγαθά , το αγαθό Α , το Β ..... και το Ω. Και έστω ότι για το Α έως το Ζ ας πούμε που αντιπροσωπεύουν τροφές οι δυνατότητες παραγωγής είναι "άπειρες". Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να ληφθει απόφαση πόσα θα παραχθουν. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια «αρχή» να την πω , η οποία θα συντονίζει τις παραγωγικές μονάδες όσον αφορά την ποσότητα και το είδος των αγαθών που θα παράγουν. Εάν δεν υπάρχει αυτή η «αρχή» ο κίνδυνος να παράγουμε όλοι το ίδιο και να έχουμε στενότητα πόρων στα υπόλοιπα αγαθά είναι πολύ μεγάλος για να μην πω σίγουρος και δεν μπορείς να παρακάμψεις μια τέτοια «αρχή» ακόμα και αν υποτεθεί ότι η δυνατότητα παραγωγής για τα πάντα σε «άπειρες» ποσότητες.
Το επόμενο βήμα είναι η διανομή των αγαθών. Η οποία όπως το βλέπω εγώ θα πρέπει να γίνεται βάσει αναγκών. Δεν θα πρέπει π.χ. να έχει πρόσβαση σε πάνες ένας εργένης. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη η διανομή θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βρεθεί ένας νταής ο οποίος θα παίρνει όλες τις μπανάνες (για να χρησιμοποιήσω το χθεσινό παράδειγμα) μόνο και μόνο επειδή μπορεί η απλά του αρέσουν παρά πολύ , αφήνοντας την υπόλοιπη κοινωνία με έλλειψη πόρων . Άλλη μια «αρχή» λοιπόν για την καταγραφή των αναγκών βάσει των οποίων θα δίνει εντολή η πιο πάνω «αρχή» για παραγωγή , και την διανομή των , λίγων έστω , αγαθών των οποίων η επάρκεια δεν θα είναι «άπειρη».
Τρίτον και πολύ βασικό είναι ότι σε αυτήν την κοινωνία θα πρέπει να υπάρχει πλήρης απασχόληση. Και είναι πολύ βασικό αυτό διότι ναι μεν οι πόροι ανήκουν σε όλους , η εργασία όμως ανήκει στον καθένα μας ατομικά. Και θα πρέπει αυτήν την εργασία να την προσφέρουν οι πολίτες για το κοινό καλό , αλλά θα πρέπει να την προσφέρουν όλοι , αλλιώς θα υπάρξει κοινωνική αδικία η οποία θα φέρει αναταράξεις και γκρέμισμα όλου του οικοδομήματος. Τρίτη λοιπόν «αρχή» η οποία θα πρέπει να «μοιράζει» τον λίγο χρόνο απασχόλησης (2-3 ώρες τη μέρα ας υποθέσουμε , εφόσον η τεχνολογία το επιτρέπει) σε όλους τους πολίτες.
Έχουμε λοιπόν μια κοινωνία η οποία παράγει και διανέμει βάσει των αναγκών των πολιτών της και όχι βάσει της «παραγωγής» του καθένα. Εάν τώρα τις τρεις πιο πάνω «αρχές» που δεν μπορούν να αποφευχθούν τις ονομάσουμε «κόμμα» , σε τι διαφέρει από τον πρώην υπαρκτό σοσιαλισμό ;
Και δεν είναι κακό …. υπάρχουν πολλοί που θα συμφωνούσαν με ένα τέτοιο σύστημα. Αλλά το να λέμε ότι θα φτιάξουμε μια κοινωνία απελευθερωμένη από χρήμα , χρέος , και με απόλυτη ελευθερία στην οποία θα δουλεύουν όλα ρολόι έτσι από μόνα τους χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν η έστω να διευκρινίζονται ένα σωρό παράγοντες , μου θυμίζει το αόρατο χέρι του Adam Smith το οποίο έχει αντικατασταθεί στις μέρες μας από το πολύ ορατό χέρι της Goldman Sachs.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Γ.Σ.

Nick Fassolas είπε...

Δεν μπορω να απαντήσω σε αυτα τα ερωτηματα καθώς δεν ειμαι οικονομολόγος, ομως έχουν γινει ερευνες και σχεδια που αφορουν την παραγωγη, την διανομη και το ποιος παίρνει τις αποφασεις. Το VP ειναι ενα κάλεσμα προς όλους, ακομα και σε αυτους που το θεωρουν "ουτοπια" να βοηθησουν να γινει πραγματικότητα.

Δυστυχως δεν ειναι μεταφρασμενο στα ελληνικα αλλα αξιζει το διαβασμα.
THE FUTURE AND BEYOND

Θελει ψαξιμο και ανοιχτο μυαλο η προταση του VP. Το Ερωτημα ειναι ποσο διατεθιμένος ειναι ο καθένας μας να βουτήξει στα βαθια χωρις αναστολές.

Αυτα προς το παρον.

Unknown είπε...

Τα είπε ο Μαρξ πριν δυο αιώνες...

Σύμφωνα με τη μαρξιστική θεωρία ο κομμουνισμός αποτελεί την ανώτατη, τελική εξελικτική βαθμίδα της κοινωνίας, στην οποία πλέον δεν λαμβάνεται υπόψιν η έννοια κράτος και δεν νοείται ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής ή διακριτές κοινωνικές τάξεις. Στον κομμουνισμό η ιδιοκτησία είναι συλλογική και όλοι οι άνθρωποι έχουν ισότιμο κοινωνικό status και δικαιώματα. Η εργασία είναι αντιληπτή όχι ως καταπιεστική ανάγκη αλλά ως μία ευκαιρία δημιουργικής εκδίπλωσης των ικανοτήτων του ατόμου και δεν διαχωρίζεται από τον ελεύθερο χρόνο. Η κοινωνία αυτή θεωρείται αχρήματη, υπάρχουν ωστόσο και εναλλακτικές, παραπλήσιες αντιλήψεις οι οποίες διατηρούν την έννοια του χρήματος και μιλούν για ισότητα μισθών .Το φαινόμενο της φτώχειας έχει εξαλειφθεί καθώς οι πόροι και τα παραγόμενα αγαθά κατανέμονται σύμφωνα με την αρχή «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του», ενώ η οικονομική παραγωγικότητα είναι μεγιστοποιημένη αφού στην αταξική και ακρατική κομμουνιστική κοινωνία δεν εμφανίζονται οι εσωτερικές αντιφάσεις του καπιταλισμού (όπως τις περιέγραψε στο θεωρητικό του έργο ο Μαρξ). Έτσι ο μαρξισμός αποτελεί και οικονομολογική σχολή , η οποία επίσης στοχεύει στην αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στο όνομα της κοινωνικής ευημερίας, όπως και τα κλασικά φιλελεύθερα οικονομικά.Η σύλληψη της κομμουνιστικής κοινωνίας απορρέει από μία κριτική στην ανταλλακτική οικονομία και στην έννοια του κέρδους.

Ring a bell ?

...αλλα και ο Fresco δεν το αρνείται...

«The proposals he presented, and those of Plato's Republic, the writings of Karl Marx, H. G. Wells in his book The Shape of Things to Come, and many others all represent attempts to find workable solutions to the many problems that earlier civilizations were unable to resolve. There is little doubt that at the time of Bellamy’s books the social conditions were abominable, which made the Utopian ideal extremely appealing. What apears to be lacking in most of these concepts, however, has been an overall plan and the necessary methods for a transitional system to enable the idea to become a reality. Most of the early visions of a better world did not allow for changes in either technology or human values, tending to arrest innovative efforts. Additionally, all have lacked a comprehensive set of blueprints, models, and a methodology for implementation. Finally, they lacked competent individuals to bring about such a transition.

The answers do not lie in debate or philosophical discussion of values, but rather in methodology. Thus what is needed is an operational definition of a better world, which is as follows: To constantly maximize existing and future technologies with the sole purpose of enhancing all human life and protecting the environment.

Today we have developed the necessary technology to surpass the fondest hopes and dreams of any social innovators of the past.»


...απλά διατείνεται ότι πλέον έχουμε την τεχνογνωσία και την τεχνολογία κυρίως , να εφαρμόσουμε τον κομμουνισμό του Μαρξ η την Καλλίπολη του Πλάτωνα εκει που οι παλαιότεροι απέτυχαν...

Και επαναλαμβάνω….δεν είναι κακό , αρκει να ξέρουμε για ποιό πράγμα μιλάμε...

Nick Fassolas είπε...

Μα δεν διαφωνούμε εδω.
Εχω κι εγω διαβασει ΜΑΡΞ και ΠΛΑΤΩΝ και καλα θα κανανε να τους διαβάσουν κι αλλοι.
Συμφωνεις λοιπον οτι αυτα που περιεγραψαν πολλοι φιλοσοφοι ως ιδανικες κοινωνίες δεν λειτούργησαν οταν εφαρμόστηκαν;
Γιατι απέτυχαν όταν εφαρμόστηκαν; αυτο ειναι το ερωτημα, οταν κάποιος το θέσει οι απαντήσεις ειναι τρεις.
1. Το χρηματο-οικονόμικο σύστημα συνέχισε να λειτουργεί διατειρώντας κάποιους στις θέσεις των ισχυρών αρα και την διαστρωμάτωση της κοινωνίας.
2. Δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία για να δημιουργηθεί αυθονία και Βιωσιμότητα.
3. Η ενημέρωση/εκπαίδευση των ανθρώπων λειτουργούσε/ει με προπαγανδιστικό τρόπο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων καιήταν τουλάχιστον ελλιπής και κατευθυνόμενη.
Αυτα τα 3 ειχαν σαν αποτελεσμα η οποιαδηποτε ιδεολογία που αφορούσε την ευημερια των ανθρώπων να γινεται ερμαιο στα χέρια κάποιων λίγων.
Λογικά λοιπον, το πρώτο πράγμα που θα πρεπει να αλλάξει, για να πάψει να ειναι παράγοντας εκμεταλευσης των λιγων εις βάρος όλων σε μια κοινωνια, ειναι το χρηματικο-οικονομικο συστημα.
Με την στροφη στην οικονομια βασει πόρων, η τεχνολογία παυει να ειναι - οπως την παρουσιαζουν σήμερα τα συμφέροντα- ο εχθρός των ανθρώπων και επιτέλους αντι η ανθρώπινη εφευρετικότητα να σπαταλίεται στο να βρεθει το καλυτερο οπλο για να σκοτωνόμαστε μεταξυ μας να βρεθουν τα εργαλεια εκεινα που θα μας απελευθερώσουν όλους.
Το τριτο είναι να επαναπροσδιορίσουμε την εκπαιδευση με βαση τα σημερινά δεδομένα, να γνωρίζουν οι ανθρωποι την πραγματικότητα κι οχι αυτο που τους πλασάρεται, λογω συμφεροντων, ως πραγματικότητα.
Δεν ξέρω για σενα αλλα εμενα μου δε μου άρεσε που οταν ημουν μικρός ηθελα να ταξιδεψω τον κόσμο να γνωρισω και να μαθω πραγματα αλλά δεν μπορουσα γιατι επρεπε να γινω ενας παραγωγικός πολιτης για την κοινωνία με οποιοδηποτε κόστος.
Παραγωγικες μπορει να ειναι η μηχανες 24/7, δυστυχως οι ανθρωποι δεν ζουμε πολύ, αν δεν απελευθερωθούμε απο τον ζυγο της ασκοπής εργασίας οχι μόνο δεν θα ζουμε πολυ αλλά θα συνεχίσουμε να ζουμε σαν μηχανες οπως κανουμε τα τελευταια 3000 χρόνια...σορρυ αλλα θελω να βοηθησω στο να φτιαχτει ενας κόσμος η κόρη μου δεν θα περασει την 4/5 της ζωης της κάνοντας μια αδιάφορη ανευ ουσίας δουλειά που θα μπορούσε ευκολα να κανει μια μηχανη, θα προτιμουσα να την περασει κανοντας εκεινη και τα υπολοιπα παιδια της γενιας της πραγματα που η μηχανες δεν θα μπορέσουν ποτέ να κάνουν.
Που ξέρεις, εκεινα ισως τελικα μπορέσουν να απαντήσουν σε σπουδαια ερωτήματα που απασχολουν τον ανθρωπο εδω και χιλλιαδες χρόνια και που εμεις ως γενιες δεν προλάβαμε γιατι απλά δεν ειχαμε τον χρόνο...επρεπε να πάμε δουλειά!

Unknown είπε...

Δοξα σοι ο θεος (τροπος του λεγειν) γιατι προχθες πηγες να με τρελλανεις...οταν σου ελεγα οτι το VP περιγραφει μια κομμουνιστικη κοινωνια , στην ιδεωδη της μορφη που ειχε περιγραψει ο Μαρξ βεβαια , και οχι στην υλοποιηση της απο τα καθεστωτα του υπαρκτου σοσιαλισμου....

Ομως...

η αποτυχια τετοιων κοινωνικων συστηματων δεν οφειλεται στο χρηματοπιστωτικο συστημα (ειδικα στις χωρες του πρωην Υπ.Σοσ. οπου το χρημα ελεγχονταν πληρως απο το κομμα) η στο χρημα αυτο καθαυτο, αλλα στην αναγκη συντονισμου των παραγωγικων συντελεστων η οποια αναγκη δημιουργουσε την νομενκλατουρα που ελεγε και ο Μαρξ.

Στην RBE τωρα ακομα και εαν υποθεσουμε οτι η τεχνολογια μας επιτρεπει να μην δουλευουμε καθολου , θα πρεπει να υπαρχουν τουλαχιστον καποιοι τεχνικοι που θα κανουν συντηρηση , επισκευη και γενικως καποια επιβλεψη του συστηματος.Ε λοιπον αυτοι οι τεχνικοι θα ειναι η νεα νομενκλατουρα.Καποιοι θα πρεπει να οριζουν την παραγωγη , τη διανομη. Το χρημα ειναι το τελευταιο πραγμα που θα εφταιγε στην αποτυχια ενος τετοιου εγχειρηματος.

π.χ. αστυνομια δεν θα πρεπει να υπαρχει ; οκ κλεψιες και απατες δεν θα υπαρχουν αφου θα ειναι ολα free. Tα σεξουαλικα εγκληματα ποιος θα τα επιλυει ; η θα πηδαμε οπου θελουμε ; και ποιος θα οριζει σε ποιο απο τα δωρεαν σπιτια θα μενω ; Δικαιοσυνη ποιος θα αποδιδει ; για απλα πραγματα . δεν ειναι δυνατον να επικρατει το δικιο του ισχυρου. Καποιο νομικο συστημα πρεπει να υπαρχει που να λεει το λιγοτερο οτι δεν επιτρεπεται να σκοτωσεις. Να πως δημιουργειται η αρχουσα ταξη. Η οποια διαφθειρεται και περναει καλυτερα και κοιταει την παρτη της.Και μπορει τα βασικα να εχουν λυθει στην RBE , υπαρχουν ενα σωρο αλλα θεματα για ρουσφετι και αδικια ,το σπιτι στην παραλια , το χαβιαρι κλπ.

Ειναι παρα πολλα τα θεματα και το χρημα ειναι το τελευταιο που χρειαζεται να λυθει.Και λυσεις σε αυτα τα θεματα διαχειρησης δεν εχει βρει κανενας , ουτε ο Fresco , και αν εχει βρει ειμαι διατεθειμενος να ακουσω . Ποιος μπορει να αρνηθει την ιδεα μιας ειρηνικης αταξικης αχρηματης κοινωνιας ;

Δεν με ενδιαφερει να μαθω τεχνικες λεπτομερειες για ΑΠΕ και λοιπες τεχνολογιες που θα μου φτιαξουν τη ζωη. Τις πιστευω εκ των προτερων ολες.Ειναι αλλωστε γνωστος ο θαυμασμος μου για τους μηχανικους που εχουν φτιαξει απιστευτα πραγματα. Αυτο που θελω να ακουσω ειναι ΛΥΣΕΙΣ σε συγκεκριμενα συστημικα προβληματα .

Και ξερεις κατι στην τελικη ; Το ποιο τελειο συστημα δεν προκειται να δουλεψει εαν δεν διορθωσουμε το μεγαλυτερο προβλημα που ισχυει για ολα τα συστηματα.

Τον Ανθρωπο.

Εκτος και αν λειτουργησουμε σαν τον Προκρουστη.

Nick Fassolas είπε...

«Το ποιο τέλειο σύστημα δεν πρόκειται να δουλέψει εάν δεν διορθώσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που ισχύει για όλα τα συστήματα. Τον Άνθρωπο.»



Συμφωνώ και γι’ αυτό καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια απ’ όσους ασχολούνται με αυτή την υπόθεση σε αυτό τον τομέα ξεκινώντας από το «η επανάσταση ξεκινάει στο μυαλό σου», αφύπνιση σε όλα τα επίπεδα και εξάλειψη της άγνοιας.



Αν οι άνθρωποι δεν κάνουν αυτή την υπέρβαση ακόμα και οι πιο τέλεια πόλη να φτιαχτεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα, η ουσία όμως παραμένει, το γεγονός δηλαδή ότι ζούμε σε ένα φαύλο κύκλο κοινωνικών αδικιών και εξαθλίωσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει για να μπορέσει να υπάρξει ο ελεύθερος χρόνος που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος για να μορφωθεί, να καλλιεργηθεί και να πάψει να βλέπει τον άλλο σαν αντίπαλο.


Σε πρώτη φάση θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα παράδειγμα των όσων προτείνονται από το VP, μια πόλη, μικρή αρχικά σε μέγεθος όπου θα στηθεί με βάση τα πρότυπα του VP, εκεί θα ξεκινήσει ο μεγάλος αγώνας προς αυτή την αλλαγή αντίληψης που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος, το ξερίζωμα αν θες των τεχνιτών διαχωρισμών, των βλαβερών για όλους μας αντιλήψεων του ανταγωνισμού και του φόβου.
Εκεί θα δημιουργηθούν τα πρώτα αυτοματοποιημένα συστήματα. Εκεί θα έρθουν σε επαφή πολύ-ερευνητικές ομάδες διαφόρων επιστημών για να βάλουμε κάτω όλα αυτά τα loose ends που φαίνεται πως υπάρχουν.


Δεν μπορώ να προβλέψω το πότε και τι θα συμβεί αλλά σίγουρα θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Έως εκείνη τι στιγμή ο καθένας μεμονωμένα κι όλοι μαζί προσπαθούμε να μιλήσουμε γι’ αυτά τα δύσκολα πράγματα, να αφυπνίσουμε τον κόσμο σε κάτι καινούργιο, όχι με ψεύτικες υποσχέσεις αλλά όσο το δυνατό πιο εμπεριστατωμένα.


Όσο περνάει ο καιρός, ο κόσμος θα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι πρέπει και αυτός να εμπλακεί κι όχι να μένει απ’ έξω ως παρατηρητής, τότε τα πράγματα θα πάρουν την σωστή δυναμική, και τα breakthroughs θα είναι μεγάλα.


Όσο ο κόσμος περιμένει την έτοιμη τροφή αυτό θα είναι αρνητικό γιατί στο έτοιμο φαϊ στο πιάτο δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει μέσα, σε αυτό που έχεις βοηθήσει να μαγειρευτεί είσαι σίγουρος ότι δεν κρύβεται τίποτα μέσα του.


Στα τεχνικά κομμάτια που αναφέρεσαι ήδη υπάρχουν λύσεις που απλά δεν μπορούν να γίνουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κι άλλες θα προκύψουν μελλοντικά.


Ένα πρώτο βήμα για αυτή την αλλαγή του ανθρώπου που μίλησες, είναι αυτοί που το VP τους φαίνεται, αν όχι μια τελείως ρεαλιστική λύση, αλλά έστω και λίγο μια λύση που αξίζει να την δούνε πιο σοβαρά, να αρχίσουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και να συνεισφέρουν ο καθένας εκεί που θέλει και μπορεί.

Τελειώνοντας, απλά θέλω να πω για εκει που λες:
Ποιος μπορει να αρνηθει την ιδεα μιας ειρηνικης αταξικης αχρηματης κοινωνιας ;

Κανείς λογικός άνθρωπος! αλλά χρειάζονται πολλοί λογικοί άνθρωποι για να την κάνουν πραγματικότητα κι όχι λίγοι λογικοί άνθρωποι που θα την εγκαθιδρύσουν ερήμην τον υπολοίπων...με πιάνεις?

Δες και αυτό αν δεν το έχεις δει : Orientation Guide

Και από τα δικά μου ως προς την αλλαγή αντίληψης του σημερινού ανθρώπου, πιστεύω βαθύτατα ότι οι άνθρωποι μπορούν να ασχοληθούν με πολύ περισσότερα από την μπάλα, το χρηματιστήριο και το μεσημεριανό κουτσομπολιό:

Αφυπνιση καικατανόηση

Το Συμπαν και η πολυτιμη ζωη

<a href="http://nickfassolas.blogspot.com/2009/01/blog-post_19.html>Γιατι δεν αλλάζω;</a>

Και πολλα αλλα...χαχα ορεξη να χεις ;)

Δείτε Επίσης:

Blog Archive

Popular Posts

Video

Ads

Από το Blogger.

Multimedia Updates