1/10/2009


Άλλο ένα χτύπημα του κατεστημένου συστήματος ενάντια στο διαδίκτυο, αυτή τη φορά εδώ, στη γειτονία μας, για την ακρίβεια στην Μεγάλη Βρετανία.

Η βρετανίδα Γραμματέας Πολιτισμού, Andy Burnham, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα θα προχωρήσει σε μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου της on-line περιήγησης, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Σύμφωνα με το νέο προτεινόμενο καθεστώς, ιστοσελίδες θα πρέπει να αξιολογούνται σύμφωνα με ένα εθνικό σύστημα, που θα εκπονηθεί και θα προειδοποιούν τους επισκέπτες για το περιεχόμενο του site καθώς και τον κίνδυνο που θέτει για ανήλικα παιδιά. Ο υπουργός πρότεινε ένα σύστημα βαθμολόγησης παρόμοιο με εκείνα που χρησιμοποιούνται από διάφορους χώρους που καθορίζουν την ποιότητα του βίντεο ή εικόνας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Σε παλαιότερο post είχα γράψει για την σημασία της ουδετερότητας του δικτύου, καθώς στην εποχή που ζούμε λιγοστεύουν όλο και πιο πολύ οι πραγματικά αντικειμενικές πηγές πληροφόρησης, το διαδίκτυο αναδεικνύεται στη μοναδική, ίσως, πηγή ουσιώδους και πολυποίκιλης ενημέρωσης…και αυτό αποτελεί μεγάλο αγκάθι στο πλευρό των κατεστημένων μέσων ενημέρωσης και ιδιαιτέρως της τηλεόρασης.
Κάτι τέτοιο είναι λογικό να μην αρέσει καθόλου στους κολοσσούς που κυβερνούν τα media. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιώντας για ακόμη μια φορά ότι πιο αθώο και άγνο έχει να προτάξει η κοινωνία, τα ίδια της τα παιδιά, αρχίζει να απλώνει τα πλοκάμια της για τον έλεγχο του διαδικτύου με αυτόν τον φαινομενικά αθώο λόγο.
Η ουδετερότητα του δικτύου, κοινώς του Internet, μας αφορά όλους κι όχι μόνο αυτούς που λόγο της δουλειάς ή των χόμπι τους συνδέονται άμεσα με αυτό.

Κρίμα που αυτόν τον αυστηρό έλεγχο δεν τον υιοθετούν τα προηγμένα κράτη για να συγκρατήσουν λιγάκι την σαβούρα των ΜΜΕ και ειδικότερα της τηλεόρασης που έχει καταντήσει τουλάχιστον αηδιαστική, εκτός μερικών εξαιρέσεων που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Εμείς δεν προλαβαίνουμε βέβαια να ασχοληθούμε με αυτά τα πράγματα, έχουμε διαδηλώσεις, ανασχηματισμούς, δημοσκοπήσεις... α! ξέχασα έχουμε και το διαφανές περιτύλιγμα με τις φουσκάλες που κάνουν τσουκου. ΈΛΕΟΣ!

4 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Νικόλα. Ο χορός του φακελώματος καλά κρατεί.

Nick Fassolas είπε...

Φίλε μου Hack, δυστυχώς έχουμε πολλα περισσότερα να χάσουμε αν χαθεί η Ουδετερότητα του δικτύου, αλλά ο κόσμος ασχολείται με πιο "σοβαρά" πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Νικόλα ξέρεις τι είναι δύσκολο; Να ξεριζώσεις αυτά τα "σοβαρά" από το μυαλό της πλειοψηφίας. Πιστεύω όιτ ο περισσότερος κόσμος έχει λανθασμένη άποψη για το internet. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια και αυτό είναι γνωστό. Στην Ελλάδα η πλειοψηφία δεν ξέρει τι είναι internet. Όλοι νομίζουν ότι το διαδύκτιο είναι e-mail, torrents, Facebook άντε και Wikipedia. ΔΕν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό εργαλείο είναι και τι μπορεί να προσφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Ο κόσμος θα πρέπει να είναι αρκετά αγαθός για να νομίζει ότι δεν ήταν καθαρά θέμα χρόνου πριν αρχίσει κάτι τέτοιο.
Βέβαια η Μεγ. Βρετανία είναι υπόδειγμα για το πώς να στήσεις ένα καθεστώς παρακολούθησης, οι Βρετανοί είναι ο πιο φωτογραφισμένοι πολίτες στον κόσμο, σε καθημερινή βάση φωτογραφίζονται τουλάχιστον 300 φορές, κατασκοπεύονται ακόμα και όταν πετούν τα σκουπίδια τους (η ανακύκλωση είναι υποχρεωτική).
Οι Βρετανοί το ανέχονται αυτό γιατί η σκέψη τους είναι ότι, εφόσον δεν είμαι παράνομος και κάποιος αναλαμβάνει να μου βγάλει μια ακόμα έννοια από το κεφάλι μου, στην προκειμένη περίπτωση τι βλέπουν τα παιδία μου στο διαδίκτυο δεν μπορεί παρά να είναι καλό.
Εμείς όμως τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό? Πως μπορούμε να σταματήσουμε κάτι τέτοιο?
Το διαδίκτυο είναι μέσον ψυχαγωγίας για τους περισσότερους από εμάς όσο και έτσι θα παραμείνει, τώρα αν αυτό είναι δυστυχώς ή ευτυχώς θα δείξει…

Δείτε Επίσης:

Popular Posts

Video

Ads

Από το Blogger.

Multimedia Updates