5/20/2010

Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν διάφορα πράγματα σε πολλαπλά επίπεδα και αφορούν την κοινωνία μας, άρα εμάς τους ίδιους.

Πολλοί από εμάς θα τα χαρακτηρίζαμε παράλογα, κάποιοι άλλοι θα τα χαρακτήριζαν «φυσικό επακόλουθο» και κάποιοι άλλοι απλά δεν θα ασχολιόντουσαν.

Όπου κι αν κοιτάξει κανείς θα παρατηρήσει μια διαρκή αδικία να συντελείται, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.

Αν εξετάσουμε δε πιο προσεκτικά θα παρατηρήσουμε ότι οι αιτίες που δημιουργούν και συντηρούν αυτή τη διαρκή αδικία στην κοινωνική μας ζωή είναι άμεσα συνδεδεμένες με την κατανόηση που έχουμε για κάποιες παράμετρους που διέπουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Αυτές οι παράμετροι που διέπουν τις σύγχρονες κοινωνίες είναι:

1. H Κοινωνιολογία που συχνά ορίζεται ως "Η μελέτη της κοινωνίας, της Ανθρώπινης κοινωνικής αλληλεπίδρασης"

2. Η ψυχολογία που συχνά ορίζεται ως «Η επιστήμη που ασχολείται με τις πνευματικές / νοητικές διαδικασίες και την συμπεριφορά».

3. Η Πνευματικότητα όπου ένας τυπικός ορισμός θα ήταν: "Η αίσθηση της σημασίας και του σκοπού. Μία αίσθηση του εαυτού μας και της σχέσης του με αυτό που είναι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας".

4. Η Τεχνολογία η οποία αφορά το αποτέλεσμα της εφαρμογής της (θεωρητικής) επιστημονικής γνώσης με στόχο την δημιουργία ενός αντικειμένου με πρακτικό όφελος.

5. Η Βιωσιμότητα γενικά, αφορά μια βιώσιμη πρακτική, είναι μια πρακτική που λαμβάνει υπόψη την υγεία του μέλλοντος. Εντούτοις, αυτή η ιδέα δεν αναφέρεται μόνο στο φυσικό, υλικό κόσμο -ισχύει επίσης για τη σκέψη, τις πεποιθήσεις, την ανθρώπινη συμπεριφορά και την κοινωνία σαν σύνολο.

Αυτές λοιπόν είναι οι 5 παράμετροι που έχουν αγνοηθεί ή απλά δεν έχουν γίνει κατανοητές από εκείνους που διαχειρίζονται τις τύχες όλων όσων απαρτίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και απο έμας τους ίδιους που αποτελούμε την κοινωνία.

Ευτυχώς για εμάς που αποτελούμε την κοινωνία υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ενώ και αυτοί νιώθουν την αδικία γύρω τους, αφιέρωσαν ολόκληρη την ζωή τους για να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε όλα τα παραπάνω.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον επιστήμονα και κοινωνικό σχεδιαστή, αλλά πάνω από όλα πραγματικό άνθρωπο, Jacques Fresco, για την σημαντικότατη για όλους μας δουλειά του.

Θα σας παραθέσω λοιπόν την κάθε μία ξεχωριστά σε μια προσπάθεια αφύπνισης που ίσως  να μας βοηθήσει να απαλλαχτούμε από την αδικία που συντελείται, όχι ερήμην μας, αλλά εις βάρος όλων μας

Δείτε Επίσης:

Blog Archive

Popular Posts

Video

Ads

Από το Blogger.

Multimedia Updates