7/13/2007
9 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


1. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το Περπάτημα ή το ποδήλατο αντί της οδήγησης ενός αυτοκινήτου. Τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που βασίζονται στα απολιθωμένα καύσιμα, είναι αυτά που απελευθερώνουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα προϊόντα ρίπων των αυτοκινήτων αναλογεί στο 20% των συνολικών εκπομπών άνθρακα. Ο περίπατος ή το ποδήλατο που θα κάνετε θα γλυτώσει μισό κιλό άνθρακα για κάθε 1.5 χιλιόμετρα που ταξιδεύετε.



2. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τηλεσυνέδριο αντί της Πτήσης με αεροπλάνο. Για τις συνεδριάσεις των γραφείων, εάν μπορείτε να τηλεφωνήσετε ή τηλεδιάσκεψη, θα κερδίσετε χρόνο, χρήματα, και εκπομπές άνθρακα. Οι εκπομπές άνθρακα των μηχανών των αεροπλάνων είναι υψηλές στην ατμόσφαιρα, και παράγουν το 12% των παγκόσμιων εκπομπών ρίπων στον τομέα των μεταφορών.



3. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Δείτε το φως. Χρησιμοποιήστε τις λάμπες φθορισμού. Αυτές οι energy-efficient λάμπες βοηθούν στο να παλέψουν την αλλαγή κλίματος επειδή μειώνουν το ποσό απολιθωμένων καυσίμων που οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις δημιουργούν. Θα σώσετε 45 κιλά άνθρακα για κάθε λάμπα πυρακτώσεως (παλαιού τύπου) που αντικαθιστάτε με μια φθορισμού, κατά τη διάρκεια της ζωής της λάμπας (περίπου 2 χρόνια διάρκεια παλαιού τύπου.) Επίσης θα γλιτώσετε πολλά λεφτά στον λογαριασμό του ρεύματος, έως και 60% φθηνότερα!



4. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ανακυκλώστε και χρησιμοποιήστε τα ανακυκλωμένα προϊόντα. Τα προϊόντα που γίνονται από το ανακυκλωμένο Χαρτί, γυαλί, μέταλλο και πλαστικό μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα επειδή χρησιμοποιούν τη λιγότερη ενέργεια που χρειάζεται για να κατασκευαστούν σε σύγκριση με τα προϊόντα που γίνονται από τα απολύτως νέα υλικά. Για παράδειγμα, θα σώσετε 1 κιλό άνθρακα για κάθε 20 μπουκάλια γυαλιού που εσείς ανακυκλώνετε. Η ανακύκλωση του χαρτιού σώζει επίσης τα δέντρα και τα αφήνει να συνεχίσουν να βοηθούν στην μείωση της αλλαγής του κλίματος φυσικά αφού παραμένουν στο δάσος, όπου αφαιρούν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα.



5. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Φουσκώστε τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας. θα διανύσει την μέγιστη απόσταση σε χιλιόμετρα ανά 1 λίτρο βενζίνης όταν τα λάστιχα είναι πλήρως φουσκωμένα, το αυτοκίνητο θα κάψει το λιγότερο ποσοστό καυσίμου και θα εκπέμψει το λιγότερο ποσοστό άνθρακα. Ελέγξτε το αυτοκίνητό σας για να εξασφαλίσετε μηνιαία ότι τα λάστιχα είναι πλήρως φουσκωμένα. Ακολουθήστε αυτήν την συμβουλή και σώστε 136 κιλά του διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 16.000 χιλιόμετρα που οδηγείτε.



6. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Φυτέψτε δέντρα. Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειάς τους, παράγοντας το οξυγόνο που αναπνέουμε. Ένα δέντρο στη εύκρατη ζώνη (π.χ. Ευρώπη) αφαιρεί και αποθηκεύει 320 κιλά έως 3.2 τόνους διοξείδιου του άνθρακα κατά τη διάρκεια ζωής του. Ένα δέντρο που σκιάζει ένα σπίτι μπορεί να μειώσει την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει το κλιματιστικό μηχάνημα και να γλυτώσει πρόσθετες 90 έως 900 κιλά διοξείδιου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του.



7. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Χαμηλώστε την θέρμανση. Η θέρμανση και ο κλιματισμός τραβάνε περισσότερο από τη μισή από την ενέργεια που ένα σπίτι χρησιμοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χαμηλώστε τη θερμότητα ή τον κλιματισμό όταν αφήνετε το σπίτι ή πηγαίνετε στο κρεβάτι. Μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε έναν θερμοστάτη που μπορεί να σας γλυτώνει χρήματα και εκπομπές άνθρακα.



8. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αγοράστε ανανεώσιμη ενέργεια. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παράγει το 40% της εκπομπής άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας αυξανόμενος αριθμός παρόχων χρησιμοποιεί ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, το φυσικό αέριο, τους ανεμόμυλους και άλλες τεχνολογίες. Εάν ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος ,σας προσφέρει την ανανεώσιμη ενέργεια, να την αγοράστε. Εάν όχι, να του στείλετε ένα μήνυμα ζητώντας την καθαρή ενέργεια!


9. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ενεργήστε οικουμενικά, φάτε τοπικά. Εάν ψωνίζετε σε Super Market, σημαίνει πως τα περισσότερα από τα τρόφιμα που αγοράζετε έχουν ταξιδέψει με αεροπλάνο από την άλλη πλευρά του κόσμου, που καίει τα καύσιμα που εκπέμπουν ρίπους αερίων σε ολόκληρο το ταξίδι. Το τοπικό κατάστημα αγοράς ή ο Μανάβης της γειτονίας που φέρνουν προϊόντα από αγρότες της επαρχίας δεν χρησιμοποιούν αεροπλάνα! και εσείς θα βρείτε τα φρέσκα και υγιή τρόφιμα, και θα βοηθήσετε στην καταπολέμηση της καταστροφής του κλίματος μας.

Δείτε και απο μόνοι σας!
http://www.breathingearth.net


4 σχόλια :

Taskebas είπε...

Αν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε και τις 9 αυτές συμβουλές, όλοι μας, σίγουρα δεν θα είχαμε ανάγκη καμία κυβέρνηση και κανέναν τυρρανοπετογαμμόσαυαρο επιχειρηματία για την προστασία του περιβάλλοντός. Το ζητούμενο βέβαια εδώ είναι ο καθένας μας να ακολουθήσει όσος περισσότερες από αυτές τις συμβουλές μπορεί. Εγώ για παράδειγμα δεν μπορώ να βάλω φυσικό αέριο σπίτι μου γιατί στην περιοχή που μένω δεν έχει φτάσει ακόμη. Ούτε έχω την οικονομική ευχέρεια να εγκαταστήσω ένα φωτοβολταϊκό. Να είστε σίγουροι πάντως ότι όταν έρθει το φυσικό αέριο στην περιοχή μου, θα το εγκαταστήσω. Επίσης μου είναι πολύ δύσκολο να κινηθώ με το ποδήλατο. Το 90% των μετακινήσεών μου αφορούν την διαδρομή προς και από την δουλειά μου στο σπίτι μου. Αν ξεκινήσω με το ποδήλατο θα χρειαστώ περίπου δύο ώρες για να πάω και άλλες τόσος για να επιστρέψω από την δουλειά μου. Έχω όμως φυτέψει στον κήπο μου περίπου 60 δένδρα και φυτά και έχω και στο μπαλκόνι μου άλλα 10. Αυτό νομίζω πώς είναι από τις ποιο εύκολές ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο μπαλκόνι στον κήπο στην ταράτσα, όλοι μπορούμε να έχουμε 5-10 φυτά και δέντρα. Όπως επίσης έχω αντικαταστήσει όλες τις λάμπες του σπιτιού μου με energy-saving λαμπτήρες. Εν κατακλείδι λοιπόν όλοι μπορούμε να κάνουμε πράγματα ανέξοδα και χωρίς πολύ κόπο για να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Προσθέτω στις συμβουλές από το http://www.breathingearth.net και κάποιες ακόμη.

Μη πετάτε τα κουτιά από τα τσιγάρα σας αλλά και τα τσιγάρα σας όπου νάνε. Όπως επίσης και τα κουτάκια από τα αναψυκτικά, τα χαρτιά από τυρόπιτες, τις σακούλες από τα ψώνια και τα χρησιμοποιημένα προφυλακτικά!

Ανακυκλώστε εκτός από το χαρτί το πλαστικό και το γυαλί, και τις ηλεκτρονικές & ηλεκτρικές σας συσκευές. Τώρα έχουμε και εργοστάσιο ανακύκλωσης ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών. Διαβάστε το δημοσίευμα. http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=809111&lngDtrID=252

Και για τελευταίο σας άφησα το καλύτερο.
Σφάξτε όσες αγελάδες βρεθούν στο δρόμο σας. Ναι καλά διαβάσατε δε κάνω πλάκα οι αγελάδες μολύνουν το περιβάλλον ακατάπαυστα!!!. Διαβάστε το δημοσίευμα. http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=63485588,85616020,99797780

Antoine είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω μέτρα, είναι και εφικτά και σχετικά εύκολα για να εφαρμοστούν. Όμως και εκει είναι που πρέπει να αναλογιστούμε τη κατάστασή μας. Αυτή τη στιγμή που γράφω το a/c παίζει στο φουλ (40 βαθμοί)τα παράθυρα κατεβασμένα και μια λάμπα με ροοστάτη 1500w φωτίζει το χώρο, στην άλλη άκρη του σπιτιού τα παράθυρα είναι ανοιχτά και χάνεται η δροσιά και μετά θα φύγω με τη ρυπογόνα μηχανή μου που καίει βενζίνη και και και πολλά άλλα ακόμα που δεν χωράνε να μπούν. Άρα πιάνω τον εαυτό μου ενώ συμφωνεί να μη κάνει τίποτα γιαυτό, εσεις???

Nick Fassolas είπε...

Κοίτα όσον αφορά την περίπτωση του AC υπάρχει λύση και αυτή είναι ο πατροπαράδοτος ανεμιστήρας! Αν βάλεις 1-2 στον χώρο που βρίσκεσαι τότε έλυσες το πρόβλημα της ζέστης. Για την Λάμπα έχω να πω απλά μην την ανάβεις και πέτα την. Όσο για τις μεταφορές και μετακινήσεις εκεί υπάρχει πρόβλημα γιατί το κράτος δεν έχει κάνει καλό προγραμματισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και έτσι για να κατέβω εγώ από την Κηφισιά στου ζωγράφου δεν έχω άλλο τρόπο εκτός από το αυτοκίνητο. Αν τώρα κάποτε ξυπνήσει κανείς χαρτογιακάς και δώσει κίνητρα για εναλλακτικού τύπου αυτοκίνητα (υβριδικά κ.λ.π) τότε ίσως κάτι γίνει.

-Εγώ στο σπίτι έχω αντικαταστήσει το 60% των λαμπών με τις οικολογικές πχ: στο σαλόνι έχω ένα πολυέλαιο όπου είχε πάνω του 6 εξηντάρες κοινές λάμπες, που σημαίνει ότι κάθε φορά που ήταν ανοιχτός (και συνήθως για πάνω από τρεις ώρες) έκαιγε 360 watt την ώρα, τώρα που τις αντικατέστησα με 6 φθορισμού των 11 watt η μία με απόδοση 80 watt φωτισμού καταναλώνει 66 watt!!! την ώρα και έχω και περισσότερο φως από πριν!

-Προσπαθώ και κάνω ανακύκλωση, σε αυτό βοήθησε και ο Δήμος που πριν από 2 χρόνια έβαλε ΜΠΛΕ κάδους ανακύκλωσης στην γειτονιά μου.

-Στην θέρμανση έχω βάλει θερμοστάτη και έτσι όταν η θερμοκρασία στο σπίτι φτάνει σε λογικά επίπεδα κλείνει από μόνο του και ξανά ανοίγει όταν η θερμοκρασία πέσει.

-Δυστυχώς το φυσικό αέριο δεν έχει φτάσει ούτε σε μένα!

-Όσο για τα δέντρα και τα φυτά, ακόμα και εκεί κάνω ότι μπορώ φυτεύοντας, θάμνους, γρασίδι μέχρι και ντοματιές!

-Τα λάστιχα του αυτοκινήτου μου είναι μονίμως φουσκωμένα, αυτό το ξεκίνησα λόγω ασφάλειας, επειδή μπαίνει και το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο!

Πιστεύω πως όλοι μας πραγματικά μπορούμε να κάνουμε κάτι, αρκεί να υπάρχει θέληση. Η έλλειψη θέλησης είναι αυτό για το οποίο μονίμως κατηγορούμε τους πολιτικούς που δεν κάνουν τίποτα όσον αφορά το κλίμα.

Μήπως τελικά δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε εκείνους αλλά σε αυτό που ο καθένας μας και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε;

Nick Fassolas είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=eFSKIA_eSw4

Δείτε Επίσης:

Blog Archive

Popular Posts

Video

Ads

Από το Blogger.

Multimedia Updates