2/21/2008
ΑΠΟΨΗ

Αυτές τις μέρες πολύ συζήτηση γίνεται για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων (F.Y.R.O.M). Ένα θέμα που ταλανίζει λίγο ως πολύ την ελληνική – και μόνο – κοινωνία για τα τελευταία 17 περίπου χρόνια. Βέβαια αυτό το ζήτημα δεν προέκυψε πριν 17 χρόνια, αλλά από το 1945 που ο Τίτο καθόρισε τα διαμερίσματα της τότε Γιουγκοσλαβίας, ένα εκ των οποίων για λόγους καθαρά αλυτρωτικούς το ονόμασε Μακεδονία, γιατί πολύ θα άρεσε τότε στους Γιουγκοσλάβους – όπως και σε όλους τους Σλάβους – να έχουν πρόσβαση στο Αιγαίο και να είναι τόσο κοντά στο Βόσπορο.

Η Ελλάς βέβαια από το 1945 ούτε καν ασχολήθηκε με αυτό το θέμα λες και δεν είχε πρόβλημα να υπάρχουν «Μακεδόνες» μέσα σε μια άλλη χώρα. Πολλά έχουν συζητηθεί για το ζήτημα και δεν θα ήθελα τώρα να τα αναφέρω. Σχεδόν όλα εκτός από το προφανές.

Και πιο το προφανές; Όπως είναι γνωστό όντως η Μακεδονία επί Φιλίππου αλλά πολύ περισσότερο και επί Μεγάλου Αλεξάνδρου – που θεωρώ αυτονόητο και γελοίο να επιχειρηματολογήσω ότι ήταν Έλληνες – ήταν πολύ μεγαλύτερη γεωγραφικά και πολιτικά από την σημερινή «ελληνική Μακεδονία».

Από το 1945 λοιπόν ως σήμερα, δεν έχει βρεθεί ένας πολιτικός να υποστηρίξει το αυτονόητο. Πώς όντως η Μακεδονία είναι ελληνική είναι πολύ μεγαλύτερη από την σημερινή, είχε χιλιάδες Έλληνες ή ελληνόφωνους που βέβαια με τα χρόνια είτε έφυγαν, είτε «άλλαξαν» και έχασαν την συνείδησή τους, είτε είναι ακόμα εκεί.

Το επεισόδιο το έχουμε ξαναδεί και αλλού (βλέπε Μ.Ασία).

Διεκδικούμε λοιπόν αυτήν την Μακεδονία, θέλουμε να εντάξουμε μέσα της, όλους τους κατοίκους της (που αν αισθάνονται και Μακεδόνες, δηλ. Έλληνες ακόμα καλύτερα), είτε είναι Σλάβοι, είτε Αλβανοί, ώστε άμεσα έτσι θα έχουν να απολαύσουν τα καλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝATO καθώς και όλων των Οργανισμών που η Ελλάδα ανήκει μαζί με την αμυντική ασπίδα της Ελλάδας αφού πλέον θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Κανείς ποτέ δεν το ανέφερε αυτό, ούτε καν τόλμησε να μιλήσει για τους Έλληνες στα Σκόπια.

Επειδή ξέρω πολύ καλά ότι κάποια «κοράκια» ύστερα από το post αυτό θα μου την πέσουν με τα γνωστά ταμπελάκια του φασίστα, του εθνικιστή και και και, θα δώσω μόνο μικρά παραδείγματα ώστε να μπορέσει να καταλάβει ο καλόπιστος αναγνώστης.

Falklands: Η Αργεντινή επειδή ήταν δίπλα τα θεωρούσε δικά της, επάνω είχαν μερικούς Άγγλους και πολλούς Λατίνους. Σηκώθηκε ολόκληρος στόλος και πήγε στην άλλη άκρη της γης για να ασχοληθεί μ αυτά τα νησάκια. Αν τώρα μου πείτε πως η Αγγλία έχει πιο άρρηκτους δεσμούς με τα Falklands απ’ ότι η Ελλάδα με την Μακεδονία τότε πάω πάσο.

Θράκη, Κύπρος ας δούμε τους φίλους μας τους Τούρκους. Δεν κάνω μεγαλύτερη ανάλυση γιατί ξέρω πώς δεν έχετε το χρόνο να διαβάζετε πολύ μεγάλα κείμενα. Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε το νόημα. Οι χώρες γίνονται σεβαστές ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι γίνονται σεβαστοί, τον εμπνέουν. Και όπως ένας άνθρωπος που διεκδικεί τα δικαιώματά του και υπερασπίζεται τον εαυτό του είναι σεβαστός , έτσι πρέπει να συμβαίνει και με μία χώρα.

13 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Τα τελευταία χρόνια ο ορθολογισμός νοείται εθνικισμός και δεν ξέρω και γω τι άλλο...

Έχει γεμίσει ο τόπος άτομα που σιγούν μέχρι να διαβάσουν κάτι υπερ της Ελλάδας. Αν μάλιστα αυτό το κάτι, αφορά σε εθνικό ζήτημα, τότε ζήτω που καήκαμε!

Θα μας την πέσουν, θα μας πούνε γραφικούς, φασίστες ό,τι θες. Ο μόνος τρόπος να τη γλυτώσεις απο τα νεοφασιστοειδή, είναι να δηλώσεις υπέρμαχος της ελευθερίας των Παλαιστινίων, αντιιμπεριαλιστής και ανθέλληνας.

Να μας θάψεις όσο μπορείς, να "δείς" τα δίκαια του άλλου, να κάνεις πορείες για το Κόσοββο και γενικά για οποιονδήποτε λόγο ΔΕΝ αφορά στα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας.

Το έχω παρατηρήσει πως τέτοια άτομα, εμφανίζονται ΜΟΝΟ όταν έχει να πείς κάτι για την ΕΛλάδα. Να μιλάς για ενα εθνικό ζήτημα. Κατα τα άλλα δε σπαταλάνε keystrokes...

Μετα απο σκέψη, ώριμη σκέψη, δεν μπορώ να συμπεράνω τίποτα παραπάνω, απο την επιτηδευμένη και οργανωμένη παραπληροφόρηση απο συγκεκριμένους σχηματισμούς. Όχι απαραίτητα πολιτικούς...

Κατ εμένα δεν γράφουν για να καταθέσουν μια "άποψη", γράφουν για να διαδώσουν μια "γραμμή". Μια κατεύθυνση η οποία τους έχει δωθεί. Είτε εν γνώση τους, είτε όχι.

Εαν λοιπόν, το να στηρίζω τα συμφέροντα της Ελλάδας αποτελεί εθνικισμό, είμαι μεγαλύτερος εθνικιστής κι απο τον Πλεύρη. Δεν φοβάμαι τις ταμπέλες τους, καθώς κατα τη δική μου άποψη, είμαι πατριώτης. Ό,τι είμαστε δηλαδή οι περισσότεροι αλλά φοβόμαστε πλέον να το πούμε.

Ελπίζω να μην "σκάσει" και στο blog σου ο "άνθρωπος που θα σε βάλει στη θέση σου"...

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγο καιρό θα πρέπει, σύμφωνα με τη λογική κάποιων, να φοβόμαστε και να ντρεπόμαστε αν πούμε κάτι υπέρ της Ελλάδας.
Δε θα τους περάσει τόσο εύκολα.

Antoine είπε...

Άλεξ συμφωνώ και συμπάσχω μαζί σου... Φτάσαμε σε σημείο για να μην νιώθουμε out να μας απασχολεί πιο πολύ τι γίνεται με την φυλή τάδε στου διαόλου την μάνα παρά με την ίδια μας τη χώρα που χρόνο με το χρόνο βουλιάζει σε επίπεδα βυζαντινής παρακμής.
Σ ' αυτή την παράλυτη κοινωνία που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επιφάνεια το ξυπνητήρι θα χτυπήσει την στιγμή που η απειλή χτυπήσει το κουδούνι της πολυκατοικίας τους. Ως τότε μην ελπίζεις...

Taskebas είπε...

Καλημέρα σε όλους. Συνυπογράφω τα γραφόμενα όλων και θέλω να πω με την σειρά μου, πως είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας Μακεδόνας στην καταγωγή. Από την μία και Ελληνική Μακεδονία. Μέχρι πριν λίγο καιρό με ενοχλούσε που με αποκαλούσανε "φασίστα" "ακροδεξιό" "γραφικό" κ.λ.π., αλλά όχι ποια. Γιατί; Γιατί το να έχεις την Ελλάδα στην καρδιά σου και να νοιάζεσαι για αυτήν δεν σε κάνει "φασίστα" "ακροδεξιό" "γραφικό" κ.λ.π. αλλά Άνθρωπο πάνω από όλα.

Antoine είπε...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΕΙ ΕΣΜΕΝ

Ανώνυμος είπε...

Η όλη φάση με το σκοπιανό μου θυμίζει το παρακάτω ανέκδοτο:


Tί λέει μια γυναίκα και τί ακούει ο άντρας...

Τί λέει μια γυναίκα:
"Το σπίτι είναι χάλια Γιώργο.
Πρέπει να το καθαρίσουμε μαζί.
Έλεος, όλα τα πράγματά σου είναι στο πάτωμα.
Μην παραπονιέσαι αύριο αν μείνεις χωρίς ρούχα.
Θα πρέπει να βάλω πλυντήριο τώρα!"

Τί ακούει ο άντρας:
Μπλα, μπλα, μπλά, μπλα ΓΙΩΡΓΟ
Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΜΑΖΙ
Μπλα, μπλα, μπλά, μπλα ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ
Μπλα, μπλα, μπλά, μπλα ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΧΑ
Μπλα, μπλα, μπλά, μπλα ΤΩΡΑ.



Βάλτε στα λόγια που ακούει ο άντρας τη λέξη Μακεδονία μετα τα μπλα και εχετε τις
5 προτάσεις Νιμιτς!


ΒΕΤΟ & ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Τ Ω Ρ Α !

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με το σκεπτικό σου ότι από το 1945 ουδείς ασχολήθηκε. Αλλά ως προς το ότι "...όντως η Μακεδονία είναι ελληνική είναι πολύ μεγαλύτερη από την σημερινή, είχε χιλιάδες Έλληνες ή ελληνόφωνους που βέβαια με τα χρόνια είτε έφυγαν, είτε «άλλαξαν» και έχασαν την συνείδησή τους, είτε είναι ακόμα εκεί" δεν θα συμφωνήσω και θα σε παραπέμψω στην σελίδα του Ιδρύματος του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα εδώ http://www.imma.edu.gr/imma/history/index.html να μελετήσεις τα διάφορα στάδια που πέρασε ο ευρύτερος γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας από άποψη σύνθεσης πληθυσμών. Διότι όταν ο καθένας επικαλείται ο,τιδήποτε του κατέβει στο κεφάλι δημιουργεί ένα πληθυσμό ανώριμων πολιτών που οδηγούν εδώ που έχουμε οδηγηθεί αυτή τη στιγμή... Διότι για να κολακέψουν οι κατά καιρούς πολιτικοί τα αυτιά μας έκαναν όλα αυτά που έκαναν και τώρα βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε... Δεν είναι ζήτημα να σε κατηγορήσει κάποιος για εθνικιστή ή φασίστα, αλλά για άγνοια κάποιων στοιχείων που δεν τα ψάχνεις. Και νομίζω ότι σου συνιστώ μάλλον μία από τις πιο κατάλληλες σελίδες αν έχεις την υπομονή να μελετήσεις και εσύ και άλλοι που φουντώνουν εύκολα... :-) επειδή φταίνε πάρα πολλά άλλα σε αυτό τον τόπο και αφού δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους μέσα, τα βάζουμε με τους απέξω... Φασίστας δεν είσαι σίγουρα, αλλά σε κάνουν όταν από τα εσωτερικά προβλήματα σε στρέφουν σε αναζήτηση ζωτικού χώρου εκτός των αυτή τη στιγμή κατοχυρωμένων συνόρων. Αυτό το ζωτικό χώρο τον επικαλέστηκαν κάποιοι ξεκινώντας τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο μια και δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά προβλήματα οικονομίας. Ηταν μία κάποια λύση να στέλνουν φαντάρους να σκοτώνονται στο μέτωπο, αντί να διεκδικούν δικαιώματα στη χώρα τους :-) Να ξέρεις ότι πολύ βολεύει συχνά κάτι τέτοιο. Ευτυχώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι κατάλληλες συγκυρίες, τουλάχιστον προς το παρόν, διότι ποτέ δεν ξέρεις...

Ανώνυμος είπε...

Επιπλέον αν διαβάσεις ολόκληρο το Θούριο του Ρήγα Φεραίου που κι εγώ μόλις πέρυσι τον διάβασα ολόκληρο, ενώ μέχρι τότε ήξερα μόνο αυτούς τους πέντε στίχους που μας δίδασκαν στο σχολείο, θα διαπιστώσεις ότι ο Ρήγας μίλαγε για ένα ενιαίο κράτος μαζί με τα Βαλκάνια, αλλά όχι έχοντας κατά νου ότι είναι οι πάντες Ελληνες. Δεν ξέρω αν αμφισβητείς την ελληνικότητα του Ρήγα Φεραίου...

Ανώνυμος είπε...

ο θέμα των Ελλήνων παραπέμπω στις δηλώσεις της υφυπουργού
Της κυβέρνησης Μητσοτάκη , Βιργινίας Τσουδερού περί Ελληνικής Μειονότητας στα Σκόπια με έτοιμο φάκελο για αναγνώριση από τον Ο.Η.Ε.

Για τις απόψεις που αναφέρει ο ALEX θέλω να πω ότι πάντοτε τα κόμματα μας ” ταΐζουν¨ με τις
Γραμμές τους και μας ωθούν σε αντιπαράθεση , ώστε ποτέ να μην υπάρξει ομόνοια και ομοψυχία.
Εξυπηρετώντας τις Μεγάλες Δυνάμεις όπως μετά το ’21 που ψήφιζαν οι τότε Έλληνες το Γαλλικό το Αγγλικό και το Ρωσικό κόμμα.

Όσον αφορά τον ¨ζωτικό χώρο¨δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για τους Έλληνες .¨΄όπου γης και πατρίς¨. Μην κάνουμε άσχετους συνειρμούς. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
Για το ΛΕΜΠΕΝΣ ΡΑΟΥΜ των Γερμανών παραπέμπω στον Ροζέ Γκαρωντύ.

ΟΙ αναφορές στον ΡΗΓΑ δεν πιστεύω ότι έχουν θέση στο διάλογο αυτό γιατί το Σκοπιανό εμφανίσθηκε απο το ’45 και εδώ με τξν αλλαγή από VARDARSKA σε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
ΟΙ «Έλληνες» πολιτικοί ,όπως και με την συνθήκη της Λωζάνης , έκαναν την πάπια εξυπηρετώντας διεθνή σχέδια

Όμως οι αποδείξεις δεν έχουν νόημα. Αυτοί που δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά που λέμε εμείς και διαχειρίζονται την κατάσταση πιέζοντας τον ποιό ευάλωτο( εμάς δηλαδή).

Έχουμε πολλά να πούμε για το θέμα αυτό αλλά για μην παίρνω πολύ χώρο σταματώ εδώ

Antoine είπε...

Σύμφωνα με την λογική του coolplatanos επειδή ιστορικές, πολιτικές και πολεμικές συνθήκες αλλοίωσαν τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της ευρύτερης Μακεδονίας και έφεραν τους νόμιμους προγόνους της ευρύτερης μακεδονικής γης να αποτελούν μειοψηφία ή τουλάχιστον όχι πλειοψηφία αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά δεν έχουμε δικαίωμα ή πληθυσμιακό έρεισμα για την ευρύτερη Μακεδονία.

Δηλαδή κατά την γνώμη του coolplatanos (και πολλών άλλων δυστυχώς) αν αυτός το 1950 είχε μια μεγάλη μονοκατοικία με ένα τεράστιο κήπο και κατά το 1960 μερικοί περαστικοί αποφάσιζαν να ζήσουν σε μέρος του κήπου του, αν στην συνέχεια κάποιοι άλλοι κατέληγαν να ζουν στο μπαλκόνι του και εντωμεταξύ 3 μέλη της οικογένειάς του είχαν πεθάνει και άλλα δυο είχαν φύγει από την μονοκατοικία, επίσης κατά το 1970 μετά από έναν σεισμό φιλοξένησε μερικούς στο σαλόνι του και αποφάσισαν να μείνουν πλέον εκεί, αυτό σημαίνει πως το 2000 θα έπρεπε να παρατήσει πλέον την οικία του και να σηκωθεί να φύγει, αφού πια θα ήταν μόνο αυτός εκεί, ενώ στο κήπο , στο μπαλκόνι και στο σαλόνι του θα ζούσαν πλέον άλλα άτομα.

Είναι δυστυχώς αυτή η λογική που μας οδήγησε στο να είμαστε σήμερα στην γωνία με τους Αλβανούς να διεκδικούν την ελληνικά εδάφη ως το Αγρίνιο με πρωτεύουσα τα Ιωάννινα, τους Σκοπιανούς να διεκδικούν την Μακεδονία (μαζί με την ιστορία της) με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη, τους Βούλγαρους τα ίδια (Μακεδονία Πυρίν) , τους Τούρκους να διεκδικούν την Θράκη με μια «μειονότητα» ανύπαρκτη Πομάκων που τους ονομάζουν Τούρκους, Για να μην πω ότι έτσι επειδή τους αρέσουν διεκδικούν όλα τα νησιά στα παράλια της Μ. Ασίας.

Για τον Ρήγα Φερραίο και όλους αυτούς του διεθνιστές δεν έχω πολλά να πώ. Είναι σαν κάτι πλούσιους που δεν ξέρουν που να τα βάλουν και σου λένε «έλα μωρέ το χρήμα δεν είναι το παν.»
Έτσι λοιπόν και εγώ γίνομαι διεθνιστής, να καπελώσουμε και εμείς όλες τις Βαλκανικές χώρες όπως αυτές θέλουν να μας καπελώσουν και μετά άνετα κάθομαι και συζητάω για τα δικαιώματα των μειονοτήτων , για το πόσο καλό είναι να υπάρχουν «χαλαρά» σύνορα και και και, έχοντας όμως καλύψει τα νότα μου.

Όλοι αυτοί οι διεθνιστές και τάχα πολύ πολύ ευαίσθητοι στα δικαιώματα των άλλων, καλό θα ήταν να καταλάβουν πως τέτοια πολυτέλεια δυστυχώς μια χώρα σαν την δική μας δεν την έχει, διότι είμαστε λίγο πριν τον αφανισμό, αν δε εξετάσουμε το δημογραφικό ζήτημα πολύ εύκολα καταλαβαίνουμε ότι σε μερικές δεκαετίες δεν θα υφιστάμεθα.

Τότε ίσως φίλε να λες βέβαια πως δεν υπάρχει πληθυσμιακό έρεισμα για τους Έλληνες στην Ελλάδα, όπότε αφού και οι Τούρκοι είναι 150 εκατομμύρια, ε ας τους δώσουμε την Αθήνα!!!

Υ.Γ. Διάβασα το λινκ σου

Ανώνυμος είπε...

κανένα όνομα που να περιέχει το συνθετικό Μακεδονια δεν μπορει να ανεχτει ο ελληνισμος για να δωσει στους Σκοπιανους αλητες.
Οι Ουκρανοι και οι Μπαγλαντεσιανοι ας τους λενε οπως θελουν.
Το ονομα θα το παρουν μονο αν το παραχωρισουμε εμεις.
Αν δεν δωσουμε εμεις ειναι σαν να μην εχουν τιποτα.

Καποτε πηγαν οι Ορθοδοξοι Ελληνες στον παπα να συζητησουν ενωση εκκλησιων για να σωθει το Βυζαντιο απο τους Τουρκους.
Οι ορθοδοξοι ηταν σε καποια σημεια ανυποχωρητοι και περισσοτερο απο ολους ο Μαρκος Ευγενικος ο μητροπολιτης Εφεσου.
Ο Πάπας τους πιεσε πολυ αλλα δεν μπορουσε να παρει το ναι στις προτασεις του.
Μετα απο πολλες πιεσεις υποσχεσεις και απειλες μέλη της επιτροπής, ο ένας κατόπιν του άλλου υποχώρησαν και άρχισαν να υπογράφουν την ένωσι. Υπεγραψαν ολοι μαχρι και ο ιδιος ο αυτοκρατορας Παλαιολογος. Μόνο ένας δεν υποχώρησε. Και αυτός ήταν ο Μάρκος ο Ευγενικός. Όταν ο πάπας έμαθε την άρνησί του, είπε: Αφού δεν υπέγραψε αυτός, «δεν κάναμε τίποτα».

Λοιπον χωρις υπογραφη της Ελλαδας «δεν κάνουνε τίποτα»

κάτι ακόμα:

H ματαιότητα του “αγώνα” για σύνθετη ονομασία..
Του Δ.Ζ.

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει “σύνθετη ονομασία”,παραθέτουμε παρακάτω μια λίστα χωρών των οποίων η συνταγματική ονομασία είναι σύνθετη με προσδιορισμό-γεωγραφικό,θρησκευτικό κλπ - μπροστά απ΄το όνομα τους,όπως και οι ονομασίες της πρότασης Νίμιτς..
Με μαύρο χρώμα είναι το όνομα της χώρας,όπως το γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη και με κόκκινο η πραγματική συνταγματική τους -σύνθετη- ονομασία.
Είναι πολύ δύσκολο στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης να τυπωθεί οποιαδήποτε “σύνθετη ονομασία”.
Ας μη γελιόμαστε..

*Afghanistan
Islamic Republic of Afghanistan

*Algeria
People’s Democratic Republic of Algeria

*American Samoa
Territory of American Samoa (US territory)

*Bangladesh
People’s Republic of Bangladesh

*Brazil
Federative Republic of Brazil

*Brunei
Negara Brunei Darussalam

* China,
People’s Republic of China

*Congo
Democratic Republic of the Congo

*East Timor
Democratic Republic of Timor-Leste

*Egypt
Arab Republic of Egypt

*Ethiopia
Federal Democratic Republic of Ethiopia

*Germany
Federal Republic of Germany

*Guyana
Co-operative Republic of Guyana

*Iran
Islamic Republic of Iran

*Jordan
Hashemite Kingdom of Jordan

*Korea, North
Democratic People’s Republic of Korea

*Laos
Lao People’s Democratic Republic

*Macao
Macao Special Administrative Region of the People’s Republic of China

*Mauritania
Islamic Republic of Mauritania

*Mexico
United Mexican States

Ανώνυμος είπε...

το Δ.Ζ. σημαινει Δημος Ζακυνθου?

Ανώνυμος είπε...

Αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας το τελευταίο πακέτο ιδεών για το όνομα των Σκοπίων
Ερωτηματικά για την ουδετερότητα Νίμιτς
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 12:45

Ερωτηματικά για την ακεραιότητα του Μάθιου Νίμιτς ως αμερόληπτου διαμεσολαβητή εγείρει αποκάλυψη εγγράφου «φωτιά» της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια για τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε ο Αμερικανός διπλωμάτης στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Εθνος», έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, αποδεικνύει ότι η αμερικανική πλευρά ειχε προετοιμάσει την πρόταση διπλής ονομασίας και αφού τη συζήτησε με τους Σκοπιανούς, την παρέδωσε στον Μάθιου Νίμιτς για την παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

Ετσι, αποδεικνύεται ότι το τελευταίο «πακέτο Νίμιτς» που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου και στην τελική του μορφή στις 8 Οκτωβρίου, ήταν προϊόν αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας και το κυριότερο εν γνώσει της σκοπιανής πλευράς.

Όπως γραφει το «Εθνος», το αμερικανικό σχέδιο της 29ης Ιουλίου προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εισάγοντας όμως μορφή διπλής ονομασίας, καθώς το νέο όνομα υποχρεωτικώς θα εφαρμοζόταν μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως σε πολυμερείς συμφωνίες, και στις διμερείς σχέσεις θα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των χωρών ποιο όνομα θα χρησιμοποιούν.

Παράλληλα, ιδιαίτερα έμφαση δίδεται στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης των Σκοπίων για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, ενώ ανησυχητική είναι η στάση της αμερικανικής πλευρά στο θέμα των λεγόμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων», που προκλητικά εγείρει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η γλώσσα και η εθνικότητα (nationality) θα καλούνται Μακεδονική (Macedonian), αλλά αυτό -σημειώνεται- «θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση». «Η τελική διαπραγματευτική γραμμή (bottom line) είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι “Βορειομακεδονική”», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι επιθυμεί ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια» να μπει σε παρένθεση και η αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας» να είναι ρητή, παρά σιωπηρή. Τέλος, σημειώνεται, «θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση της νέας ονομασίας, στους διεθνείς οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το FΥRΟΜ».

http://www.youtube.com/watch?v=2RTWkc2Ylfs

Δείτε Επίσης:

Blog Archive

Popular Posts

Video

Ads

Από το Blogger.

Multimedia Updates