2/28/2008

ΆΠΟΨΗ

Το θέμα που έχει προκύψει τελευταία σχετικά με τα blogs είναι άμεσα σχετιζόμενο με το σύστημα εξουσίας της πατρίδας μας.
Αν αναλογιστούμε τους εκβιασμούς αφανείς ή μη που έχουν γίνει σε άτομα τα χρόνια που θυμάται κανείς τις εφημερίδες , τα δημοσιεύματα, τρελά , παράλογα ή χωρίς τα παραμικρά στοιχεία που κατά καιρούς έχουμε δει, θα καταλάβει πως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι κύκλων εξουσίας.

Ποτέ, καμία εφημερίδα δεν φιμώθηκε (φανερά έστω) στα χρόνια μετά την μεταπολίτευση, όσες αβάσιμες, χωρίς στοιχεία μπουρδολογίες και να είχε δημοσιεύσει. Η σχέση ανάμεσα στη πολιτική και στον τύπο άμεση , άρρηκτη και δυνατή όσο ποτέ παραμένει.

Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα στο εξής φαινόμενο. Η τεχνολογία επέτρεψε ένα μονοπωλιακό αλισβερίσι μεταξύ πολιτικής και τύπου να αποκτήσει έναν τρίτο πόλο ο οποίος μάλιστα στέκεται κριτικά απέναντι στους δυο άλλους πόλους, τα blogs.

Ηλεκτρονικά σημεία έκφρασης γνώμης, κριτικής και άποψης έξω από το υπάρχον σύστημα άρα και έξω από οποιαδήποτε μορφή υστεροβουλίας , σκοπιμότητας και πελατειακής σχέσης. Δεν αναφέρομαι στα blogs του κατεστημένου (πχ blogs εφημερίδων, καναλιών κτλ) γιατί θεωρώ πως αυτά δεν έχουν καμία αξία παρά μόνο στο αναμάσημα των μέσων που εκφράζουν.

Αναφέρομαι όμως στα άλλα, τα πραγματικά blogs. Στους χώρους εκείνους που ο καθημερινός Έλληνας έχει πια την δυνατότητα να εκφραστεί για τα πάντα. Η δύναμη δημόσιας έκφρασης γνώμης και κριτικής είναι το υπέρτατο όπλο του πολίτη σε μία καλώς εννοούμενη Δημοκρατία, δυστυχώς στην δική μας μόνο κατ’ επίφαση δημοκρατία, η δυνατότητα αυτή αντιμετωπίζεται από το παραπάνω δίπολο που ανέφερα σαν έγκλημα.

Με την αφορμή λοιπόν το press-gr, δόθηκε στο «σύστημα» η δικαιολογία να επέμβει στον τρίτο πόλο όλους εμάς. Ακόμα δεν είδατε τίποτα βέβαια, γιατί φανταστείτε το εξής ανήκουστο. Ένας αρθρογράφος σε μία κλασική μεγάλη εφημερίδα, να γράφει κάτι, οτιδήποτε που κρίνεται ή και είναι παράνομο και να πηγαίνει τελικά φυλακή ο Εκδότης της εφημερίδας, δηλαδή ο κάτοχος του μέσου μέσα από το οποίο έγραψε ο αρθρογράφος!

Σε άλλες οργανωμένες και συντεταγμένες κοινωνίες αυτά έχουν λυθεί και μάλιστα με δικαστικές αποφάσεις προ πολλού. Ας δούμε τώρα που το δικό μας κατεστημένο ανακάλυψε τα blog πως θα τα αντιμετωπίσει.

1 σχόλια :

Nick Fassolas είπε...

Συμφωνώ ότι η υπόθεση του press.gr αποτελεί την δικαιολογία που αναζητούσαν οι διοικούντες για να βάλουν χέρι στην ελευθερία της πληροφόρησης που μπορούν ( όταν θέλουν ) να παρέχουν τα blogs. Αυτό όμως που παρατηρώ τις τελευταίες μέρες, με έχει ψιλοσοκάρει.
Δηλαδή ακούω στο ραδιόφωνο και βλέπω στην τηλεόραση διάφορους δημοσιογράφους αλλά και όχι μόνο, νέους σε ηλικία (μεταξύ 35-45 ) να κριτικάρουν την υπόθεση των blog όπως θα έκανε κάποιος στον μεσαίωνα. Ενώ έχουν πλήρη άγνοια του αντικειμένου, χωρίς καμιά πραγματική διάθεση να καταλάβουν το μέσο, το αφορίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη! Αυτό δε, μπορώ να το περιμένω από μεγάλους ανθρώπους σε ηλικία, αλλά από νέους μου φαίνεται αδιανόητο!

Δείτε Επίσης:

Blog Archive

Popular Posts

Video

Ads

Από το Blogger.

Multimedia Updates