2/20/2008


ΠΗΓΗ: The Sun

Δύο επιστήμονες υποστηρίζουν πως το Large Hadron Collider (LHC) – μια γιγαντιαία μηχανή σύγκρουσης ατόμων – μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε απρόσμενους επισκέπτες από το μέλλον.
Η μηχανή, η οποία προορίζεται να λειτουργήσει αυτό το χρόνο, κατασκευάστηκε στο CERN το Ευρωπαϊκό κέντρο φυσικής σωματιδίων κοντά στην Γενεύη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των επιστημόνων, θεωρείται δυνατό η μηχανή να δημιουργήσει μια τρύπα στο συνεχές του χωροχρόνου, δημιουργώντας μια πύλη στο αύριο.

Αυτό σημαίνει, ότι με την κατάλληλη τεχνολογία, άνθρωποι από το μέλλον μπορούν να περάσουν μέσα από την πύλη στο παρελθόν, δηλαδή στην εποχή μας.

4 σχόλια :

lazopolis είπε...

Χλωμό! Οι επιστήμονες είναι μαθηματικοί (δηλαδή μιλάνε για το θεωρητικώς δυνατό όχι για το φυσικώς πιθανό), δεν είπαν τέτοιες ιστορίες για αγρίους, το μοντέλο τους είναι μια εικασία βασισμένη σε πολλές άλλες εξωτικές εικασίες, σχεδόν αποκλείεται να επικυρωθεί ή να διαψευσθεί στο LHC, και ακόμα κι αν επικυρωνόταν (ομολογουμένως εξαιρετικά εντυπωσιακό ενδεχόμενο) σιγά μη βγαίνανε πράσινα ανθρωπάκια από το αύριο μέσα από την πύλη του χωροχρόνου.

Οι της SUN έχουν φαντασία, βέβαια. Και η Espresso έχει φαντασία. Απορώ πώς δεν το βγάλαν ακόμα πρωτοσέλιδο!

Nick Fassolas είπε...

Εν μέρη έχεις δίκιο lazopolis αλλά μην ξεχνάς ότι πολλά θέματα που σήμερα έχουν γίνει πραγματικότητα βρισκόντουσαν στην σφαίρα της φαντασίας. Άσε δε που δεν νομίζω ότι λένε παραμύθια όλοι οι παρακάτω:

lhc.cern
Cern
Cern LHC
The Independent


και πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα.

Όσο για τα πράσινα ανθρωπάκια...ποτέ μην λες ποτέ.

lazopolis είπε...

Κοίτα, κατ'αρχάς τα site του CERN που παραθέτεις δεν έχουν σχέση με την ιστορία. Αποδεικνύουν οτι το CERN και το LHC υπάρχουν. Το άρθρο στην Independent αναπαράγει προσεκτικά το όχι και τόσο προσεκτικό άρθρο στο New Scientist. Γράφει επίσης οτι

"In any case, if the LHC became a time machine by accident, the device would exist only at the sub-atomic level so we are not talking about a machine like Dr Who's Tardis, which is able to carry people forwards and backwards from the future.

What do the experts say about the idea of time travel?

The theoretical possibility is widely debated, but everyone agrees that the practical problems are so immense that it is, in all likelihood, never going to happen."

-----------------------

Πέρα από αυτά, μια και η δουλειά μου είναι στη θεωρητική φυσική, ειμαι σε θέση να εκτιμήσω οτι όλη αυτή η ιστορία είναι απ'την αρχή μέχρι το τέλος ένα μηντιακό hype, δηλαδή, ακριβώς, παραμύθια. Αν δε με πιστεύεις μπορείς απλώς να περιμένεις να δείς τα ανθρωπάκια.

Θέλω να πώ δηλαδή οτι ναι μεν "ποτέ μη λες ποτέ", αλλά από την άλλη έχουμε αρκετές ενδείξεις για να πιστεύουμε οτι ορισμένα ενδεχόμενα είναι απειροστά κοντά στο "ποτέ" και τα ταξίδια στο χρόνο είναι ένα από αυτά.

Τώρα, ακόμα κι αν τα ταξίδια στο χρόνο είναι μια θεωρητική δυνατότητα (which "is widely debated", i.e. most reasonable people believe it's nonesense), και εάν, στην περίπτωση αυτή, οι συνθήκες στο LHC είναι κατάλληλες για τη δημιουργία "σκουληκότρυπας" ( :) ) το μόνο που θα συμβεί, στο υπογράφω, είναι οτι θα μετρήσουν μερικά σωματίδια λιγότερα από ότι περιμένουμε.

(τα "πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα που έχουν ασχοληθεί με το θέμα" τα ακούω βερεσέ, όπως καταλαβαίνεις - δε μπορείς να φανταστείς τί είναι έτοιμοι να κάνουν στην κοινότητα για να προσελκύσουν χρηματοδότηση)

Nick Fassolas είπε...

Έχεις δίκιο, όντως οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες αλλά το να πιστεύει κανείς σε κάτι ακόμη και αν η πιθανότητες είναι λίγες δεν είναι λάθος, ίσως είναι και η κινητήριος δύναμη στο να προχωρούν τα πράγματα.
Και βέβαια όλα αυτά έχουν απειροελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας με βάση την γνώση της φυσικής που οι άνθρωποι σήμερα έχουμε. Μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν βήματα εμπρός που να μας οδηγούν σε άλλες κατευθύνσεις που σήμερα ούτε καν τις φανταζόμαστε.

Δείτε Επίσης:

Blog Archive

Popular Posts

Video

Ads

Από το Blogger.

Multimedia Updates