6/26/2008

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως 'τροφή για σκέψη' τα εξής:
1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.

3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: 'αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι','αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'
4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.

5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ,λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας

-------------------------

Σχόλιο από μένα: Προφανώς ο Κύριος Ματσάκης έχει μείνει πολύ καιρό στο εξωτερικό και δυσκολεύεται με την πολυπλοκότητα της Ελληνικής γλώσσας. Του συνιστώ να αλλάξει όνομα και εθνικότητα το συντομότερο δυνατόν μετακομίζοντας σε μια χώρα όπως η Βρετανία όπου τα πράγματα εκεί – γλωσσολογικά τουλάχιστον –είναι του επιπέδου του.

Υ.Γ. ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ: Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ

6 σχόλια :

Antoine είπε...

Ενώ ο Κύριος Ματσάκης και ο οποιοσδήποτε "αναμορφωτής" της ελληνικής γλώσσας προτείνει τις παραπάνω γελοιότητες, δείτε τι κάνουν αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν...

http://el.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Quest

hnioxos είπε...

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι καινούργιες. Πολλοί διαννοούμενοι κυρίως Έλληνες, κατά καιρούς έχουν προτείνει αντίστοιχα ευφυολογήματα, με δικαιολογία την απλοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας. Μια απλοποίηση που συμβαίνει βεβαίως πάραυτα με τη συμβολή κυρίως αυτών οι οποίοι ασχολούνται κατ΄ επάγγελμα με τη γραφή και κυρίως τους δημοσιογράφους. Δεν γνωρίζω αν είναι μόνο από απλή άγνοια, ή υπάρχει κάποιο σχέδιο για κάτι τέτοιο. Θέλω να πιστεύω ότι ισχύει το πρώτο. Αλλά και πάλι υπάρχει ένα μείζον θέμα εδώ: Με ποια κριτήρια κάποιος επιλέγεται να γράφει άρθρα στις εφημερίδες και αλλού. Μήπως μόνο λόγω των διασυνδέσεών του με διάφορους κύκλους και της δυνατότητάς του να ασχολείται με πιασάρικα θέματα εκχυδαϊζοντας τη γλώσσα και εκμαυλίζοντας το κοινό που τον διαβάζει; Αυτό πρέπει να απασχολήσει τα μέσα που τους δίνουν δουλειά.

Κατά τα άλλα ο κύριος Ματσάκης μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του, σεβαστές, αλλά διαφωνούμε κάθετα. Όχι γιατί η απλοποίηση της γλώσσας είναι κάτι αθέμιτο εξ ορισμού. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αυτή η απλοποίηση είναι θεμιτή.
Αλλά να καταργηθούν συλλήβδην, γράμματα και τρόποι γραφής, συνιστά κατά τη γνώμη μου απεμπόληση της ιστορίας και αλλοίωση της γλώσσας και των νοημάτων της. Συντείνει σε μια γενική ασυνεννοησία και ένα μπέρδεμα που, παρά το ότι είναι λίγο και γνώρισμα των καιρών, στο όνομα της σύγκλισης και άρα της ευκολότερης διακίνησης κεφαλαίων, από την οποία επωφελούνται μόνο συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, είναι φυτίλι στη βάση της κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής. Δεν καταλαβαίνω συνεπώς γιατί η Ελληνική Γλώσσα θα πρέπει να απλοποιηθεί τόσο δραστικά για να συγκλίνει με τις άλλες γλώσσες της Ευρώπης. Κατά τη γνώμη μου η μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία νοημάτων και συναισθημάτων στα οποία συμβάλλει η γλώσσα, είναι ακριβώς ο πλούτος της Ευρώπης και του κόσμου όλου. Και αυτό τον πλούτο της διαφορετικότητας πρέπει να τον διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού, τηρώντας τους κανόνες του αλλά και επιτέλους, συντάσσοντας η Ακαδημία Αθηνών ένα λεξικό της Νεοελληνικής.

Ανώνυμος είπε...

Η είδηση για το Ματσάκη μπορεί και να είναι αληθινή -- δεν ξέρω. Όμως η ατάκα που αποδίδεται στον Κίσιντζερ στο υστερόγραφο είναι urban legend ολκής. Ποτέ δεν ειπώθηκε και είναι εξοργιστικό να αναπαράγεται συνεχώς, παντού (πιο πρόσφατα από το Λαζόπουλο).

Antoine, υποθέτω κάνεις πλάκα =)

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί ξένοι μαθαίνουν ελληνικά και εμείς θέλουμε ότι έχει απομείνει από την ελληνική γλώσσα να το ισοπεδώσουμε. Να κουτσουρέψουμε το ελληνικό αλφάβητο..Εδώ δυστυχώς και αυτό το ξεχνάμε αφού, πολλοί γράφουν με..greeklish. Για να μην αναφερθώ στο λεξιλόγιο των νέων (που δε φταίνε σε τίποτα), που είναι όλο και πιο φτωχό.
Με αγάπη πάντα
Max

THEPOS είπε...

Για τον kissinger αρχικά έχει γραφεί σε δεκάδες βιβλία και έχουν δημοσιευθεί και έγγραφα και δεν έχει διαψευτεί ΠΟΤΕ.Προφανώς ο φίλος τα αγνοεί.Για τον κ.Ματσάκη ήξερα ότι πάντα προσπαθούσε να κάνει θόρυβο,σαν τους άδειους τενεκέδες,αλλά αυτό πάει πολύ.Βέβαια στην Κύπρο πολλοί και ειδικά από τον χώρο του ΑΚΕΛ,τυχαία υπάρχει τώρα από αυτό πρόεδρος,έχουν συνηθίσει στην αλλοίωση της γλώσσας,μάλιστα όταν κάποτε έγινε μια προσπάθεια για επαναφορά στην κανονική μορφή τα ονόματα αλλοιωμένων τοπονυμίων οι ΑΚΕΛικοί έκαναν επανάσταση.Στα σχολεία τους επίσης συμβαίνει το εξής τραγικό διαβάζεται το κείμενο στα, επίσημα,Ελληνικά και στην συνέχεια ο ίδιος ο εκπαιδευτικός το αλλοιώνει με την λεγόμενη "κυμπριακήν διάλεγκτον".
Πάντα υπάρχουν διαθέσιμοι για μια καλή "οικονομική τοποθέτηση" μην ξεχνάτε τι έγινε με το "ΝΑΙ" για το δημοψήφισμα.
Η ιστορία βέβαια είναι παλιά και δυστυχώς στηρίζεται από την πλειοψηφία των "ελλήνων" γλωσσολόγων που ασπάζονται την λανθασμένη και αστήρικτη θεωρία του Ντεσοσίρ και όχι την απόλυτα τεκμηριωμένη θέση του Τσόμσκυ.
Ο σκοπός είναι προφανής.Θέλουν να ματαιώσουν την ιστορικότητα της γλώσσας μας που τεκμηριώνεται από την ετυμολογία και να αποκρύψουν την συνεχή παρουσία μας στον Ελλαδικό χώρο για πάνω από 15000-20000 χρόνια.Για όσους αμφιβάλουν ας διαβάσουν την Οδύσσεια την ραψωδία δ΄όπου ενώ ο Μενέλαος πάει στην Αίγυπτο δεν υπάρχουν ούτε Αιγύπτιοι ούτε πυραμίδες ούτε τίποτα παρά μόνο το Ελληνικό βασίλειο των Θηβών.Αν βαριέστε να ψάχνετε δείτε το στο:http://operiplous.blogspot.com

vagelas είπε...

Αυτοί δε θέλουν να απλοιποιήσουν αλλά να αλλάξουν την Ελληνική γλώσσα ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! Γι' αυτό ο κ. Ματσάκης και ο κάθε Ματσάκης θα ήταν καλύτερο να πάει στην πατρίδα όπου και να είναι αυτή αρκεί να είναι μακριά από την Ελλάδα!

Δείτε Επίσης:

Popular Posts

Video

Ads

Από το Blogger.

Multimedia Updates